Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před libereckou radnicí se objevily kříže jako připomínka obětí koronaviru

Včera ráno se na Staroměstském náměstí v Praze objevilo více než 24 tisíc křížů, které symbolizují oběti koronaviru. Za akcí stálo hnutí Milion chvilek, které si ve velmi skromnější podobě připravilo pietní akci i v Liberci.

Před libereckou radnicí u památníku obětem sovětské okupace se tak během včerejšího rána objevily svíčky, květiny a tři kříže namalované na zem křídou. „V rámci akce Dne piety, sounáležitosti a Dne rozmyslu jsme chtěli uctít památku všech zesnulých a dále poděkovat všem zdravotníkům a záchranářům, že ze všech sil pečují o naše životy,“ uvedla za hnutí Milion chvilek Štěpánka Hanušová.

Hnutí zároveň vyzvalo veřejnost k rozmyslu. Zejména nad tím, komu v příštích volbách dá svou důvěru. „Aby dále nedocházelo k dalším zbytečným obětem a nepřišla vniveč práce zdravotníků. A nejen to. Abychom žili v prosperující a zdravé zemi, na kterou budeme hrdí. Zvolme za naše zástupce ty, kteří dokážou vzájemně spolupracovat, dobře komunikovat a neupřednostňují jen své osobní zájmy. Ty, kterým záleží na občanech naší země a mají úctu k lidskosti a svobodě,“ komentoval za organizátory Roman Pavézka.

Vedení Liberce bylo o celé akci informováno, ale samo se jí nijak neúčastnilo. „Akce byla předem v souladu se zákonem ohlášena, vedení o jejím konání vědělo,“ sdělila na dotaz mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová. Zároveň uvedla, že vedení města se k akci nepřipojilo.

Na stěnu radnice byly připevněny i dokumenty, které ale během dne zmizely. „Nejspíš nějakým odpůrcem MCH nebo někomu vadilo, že s památkou zesnulých spojujeme politiku? Těžko říct,“ dodala Hanušová. A proč zvolilo hnutí právě kříže? Podle něj je kříž symbolem toho, že současná vláda občany této země odepsala a zaměřila se pouze na svůj zisk a mediální obraz.

Tisíce křížů zaplnily včera Staroměstské náměstí v Praze.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB/Milion Chvilek

Štítky Liberec, Milion Chvilek, pieta, koronavirus, radnice, Praha, Staroměstské náměstí, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před libereckou radnicí se objevily kříže jako připomínka obětí koronaviru  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.