Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Po roce od první nákazy se Dům seniorů na Fratiškově vrací k běžnému životu

Do běžného režimu se pomalu vrací život v Dům seniorů v Liberci na Františkově, kde se před rokem poprvé objevil koronavirus.

Zařízení je s kapacitou 200 lůžek největším svého druhu v Libereckém kraji. Od prvního výskytu onemocnění COVID-19 prodělala koronavirus téměř polovina klientů a velká část zaměstnanců. Už téměř dva měsíce je ale domov bez nákazy, díky vakcíně, řekl ředitel domova Jan Gabriel. Očkovat se podle něj nechalo zhruba 80 procent klientů a zaměstnanců.

„Z velké části jsme se vrátili k normálnímu životu, co se týká vnitřního chodu domova, vnitřních aktivit a potkávání se klientů mezi sebou. Hodně jsme ten provoz v rámci domu uvolnili," doplnil ředitel. Znovu podle něj fungují tělocviky pro seniory, znovu mohou tvořit ve výtvarné nebo keramické dílně, funguje i pánský klub. „Chtěli bychom se posunout ještě dál a začít dělat i větší akce pro klienty, jen čekáme až se vše trochu rozvolní. Chceme, aby si klienti konečně začali zase trochu užívat života, protože ten rok pro ně byl nesmírně těžký a složitý," dodal ředitel.

Liberecký dům seniorů byl jedním z prvních v kraji, kde se loni v březnu koronavirus objevil. Testy před rokem prokázaly onemocnění u jedné pracovnice přímé péče a také u dvou seniorů. Pak onemocněly desítky klientů a zaměstnanců. Návrat k normálu umožnilo očkování, které v domovech seniorů v Libereckém kraji začalo 12. ledna, domov na Františkově byl prvním, kde senioři vakcínu dostali. „Většina klientů i zaměstnanců dostala už i druhou dávku, postupně doočkováváme ty, kdo z nějakých důvodů museli s očkováním počkat třeba proto, že byli po covidu," řekl Gabriel, který sám koronavirus prodělal o Vánocích.

I přes očkování pokračuje v domově testování klientů a pracovníků, kteří z nějakého důvodu očkováni nebyli nebo ještě nedostali druhou dávku, případně od ní ještě nemají dva týdny. Domov také zajišťuje testování pro návštěvníky. Na Františkově testují od poloviny loňského října, kdy si pořídili vlastní antigenní testy a přístroj, který pomáhá s jejich vyhodnocením. „Jde o testování, které využívají zdravotníci, tyto testy jsou průkaznější než běžně používané samotesty," řekl Gabriel. Pokračovat v testování je podle něj třeba. „Nechceme se dočkat toho, že se nám tu covid znovu objeví," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dům seniorů Františkov

Štítky ČR, sociální, koronavirus, senioři, Liberec, dům, COVID-19, domov, Františkov (Velké Kunětice), Jan Gabriel, Liberecký kraj, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roce od první nákazy se Dům seniorů na Fratiškově vrací k běžnému životu  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.