Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poprvé od začátku roku přibylo za den méně než sto nakažených

Za neděli mělo pozitivní test na koronavirus 81 lidí, je to poprvé od 1. ledna, kdy za den přibylo méně než 100 nově potvrzených případů covidu-19. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Klesající trend má šíření nákazy v posledních dnech ve všech regionech kraje. Nadále nejhůře je na tom Českolipsko, kde za posledních sedm dnů v přepočtu na 100.000 obyvatel přibylo 629 případů. O týden dříve to bylo 839 nákaz. „Řada nových případů tam je stále ještě navázána na mladoboleslavskou škodovku, kde je hodně zaměstnanců z našeho kraje," odpověděl po jednání krizového štábu na dotaz krajský hygienik Vladimír Valenta. Českolipsko podle něj patřilo po dlouhou dobu k regionům s nejmenším výskytem nákazy. „Takže teď možná trochu splácí daň tomu předchozímu vývoji," dodal. Nejlépe je na tom aktuálně v kraji Semilsko, kde za uplynulých sedm dnů v přepočtu na 100.000 obyvatel přibylo 297 případů.

Stabilizovaná je situace v nemocnicích, které za poslední týden mohly skoro o 70 na 590 snížit počet lůžek vyčleněných pro pacienty s covidem. Intenzivní péči potřebovalo dnes ráno 111 lidí a akutní dalších 232. Hospitalizovaných s covidem bylo celkem 387. Nejvíc hospitalizovaných s covidem bylo v kraji 15. března, kdy jejich počet dosáhl 500. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) je ale vysoká potřeba lůžek s umělou plicní ventilací. „Tam máme jen deset procent lůžek volných. Prodlužuje se také délka pobytu covidových pacientů na ventilovaných lůžkách," řekl. Zejména v nemocnici v České Lípě jsou kapacity naplněné, pacienty odtud proto musí převážet. Ještě v minulém týdnu se převáželi pacienti i mimo kraj, teď už by to ale podle Richtera mělo být jen v rámci kraje, hlavně do nemocnic v Liberci, Jilemnici a Semilech.

Očkovaných za minulý týden bylo v kraji 9120 lidí. Od zahájení očkování na začátku ledna dostalo alespoň jednu dávku vakcíny bezmála 40.000 lidí a obě přes 18.000 z nich. Alespoň jednou dávkou tak bylo zatím očkováno devět procent z 442.480 obyvatel kraje. Téměř 62 procent očkovaných jsou senioři starší 70 let. Rychlejšímu tempu očkování brání nedostatek vakcín, zlepšení očekává hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nejdřív po Velikonocích.

Pozitivní test na koronavirus za více než rok trvání epidemie mělo skoro 74.500 lidí s bydlištěm v Libereckém kraji, z toho téměř 86 procent se ale už vyléčilo. Komplikacím spojeným s nákazou podlehlo 1136 lidí, z toho 50 za minulý týden.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, správa, Liberecký, COVID-19, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, okres Česká Lípa, Vladimír Richter, Vladimír Valenta, Velikonoce, Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprvé od začátku roku přibylo za den méně než sto nakažených  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.