Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Třetina obyvatel kraje má za sebou první dávku vakcíny. Osmina už obě

V Libereckém kraji je alespoň částečně očkována proti covidu-19 třetina obyvatel a zcela osmina, konkrétně 56.671 lidí. Čekací doba pro ty, kteří si jako místo pro podání vakcíny vybrali některé z očkovacích centrech v kraji, jsou maximálně týden až deset dnů. Novinářům to řekl krajský koordinátor očkování Vladimír Richter.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Libereckém kraji se 442.476 obyvateli očkováno od začátku ledna alespoň jednou dávkou 145.969 lidí. Za minulý týden to bylo rekordních 22.460 lidí, z toho 90 procent v očkovacích centrech. „V tuto chvíli jsme na hranici, ale poptávky. Není taková, jak bychom si představovali," uvedl Richter. Podle něj mají očkovací centra rezervu hlavně pro víkendy, o sobotách a nedělích se očkuje jen v Liberci a v sobotu v Semilech. Dalších deset očkovacích center je v provozu jen v pracovních dnech.

Na tento týden přijde pro 12 očkovacích center v kraji 24.000 dávek vakcíny od firmy Pfizer. „To je zhruba to, co bychom chtěli vyočkovat během týdne," dodal Richter. Vakcín pro očkování u praktických lékařů chodí výrazně méně, dodávky ale nemůže kraj podle Richtera ovlivnit. Praktičtí lékaři si je objednávají přímo a počty se kraj dozvídá až zpětně. Za minulý týden jich přišlo jen asi 2200.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) jsou aktuálně nejkratší čekací lhůty v očkovacích centrech v Jablonci nad Nisou, Jilemnici, Semilech a Novém Boru. Největší "fronta" je podle něj v Liberci, kde je v kraji největší očkovací centrum a kde jsou schopni očkovat týdně přes 9000 lidí. Na termín prvního očkování tam již nyní čeká přes 4100 lidí a navíc v něm budou během týdne očkovat druhou dávkou vakcíny 5500 lidí. „To znamená, že se na všechny, kteří čekají teď, dostane, nicméně ti noví tam budou čekat zhruba deset dnů," dodal hejtman.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Liberecký, vakcína, Liberecký kraj, Vladimír Richter, očkovací centrum, Liberec, Semily, Pfizer, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetina obyvatel kraje má za sebou první dávku vakcíny. Osmina už obě  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.