Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V domovech pro seniory zemřelo za půl roku přes sto lidí. Je to více než obvykle

Celkem 104 lidí zemřelo v období od listopadu loňského roku do května v domovech pro seniory v Libereckém kraji. K tomu zřejmě přispěl i koronavirus, neboť je to výrazně více, než je obvyklé.

Běžně v kraji za půl roku zemře ve všech sociálních zařízeních, tedy nejen krajských, kolem deseti až 15 lidí. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa. V Libereckém kraji je bezmála 60 sociálních zařízení, z toho zhruba čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije zhruba 2100 klientů.

Přesné důvody tak výrazného nárůstu počtu úmrtí za předchozí půl rok Tulpa nezná. „Jestli je to otázka čistě covidová, nebo je to otázka toho, že covid tomu pomohl, to já nedokážu přesně posoudit," řekl.

Zájem o místa v domovech pro seniory opět stoupá

V minulých měsících se podle náměstka lidé báli umisťovat své rodiče do domovů pro seniory, zájem už ale opět stoupá. Tulpa i hejtman Martin Půta (SLK) považují aktuálně prostředí domovů pro seniory za bezpečné. Nyní není v žádném z nich ani jeden zaměstnanec či klient, který by byl nakažený koronavirem. „Takže se dá říci, že je to nejbezpečnější místo na světě v tuto chvíli, kde se člověk může ocitnout. I díky tomu, že se tam pravidelně testuje a skoro všichni jsou očkováni," uvedl hejtman.

V krajských zařízeních je podle Tulpy proočkovanost na 85 procentech. Náměstek zároveň upozornil, že je třeba počítat s tím, že některá protikoronavirová nařízení či opatření zůstanou zachována. Třeba testování návštěv. „Byť to vyvolává u veřejnosti drobné problémy, že nemohou přijít kdykoliv si zamanou a bez roušek a podobně," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, koronavirus, Liberecký, domov pro seniory, COVID-19, Liberecký kraj, Petr Tulpa, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech pro seniory zemřelo za půl roku přes sto lidí. Je to více než obvykle  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.