Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testy v Domově důchodců ve Velkých Hamrech žádné další nakažené neodhalily

Domov důchodců se opět otevře návštěvám. Provedené testy totiž neodhalily žádné další nakažené koronavirem. PCR testováním prošlo ve čtvrtek 60 lidí, které hygienici ve spolupráci s pracovníky domova vytipovali, protože přišli s nakaženými do kontaktu.

Všechny testy vyšly negativně, v pondělí se tak domov znovu otevře návštěvám a obnoví se i program, i když za přísnějších hygienických opatření, řekl ředitel domova Čestmír Skrbek.

Domov se pro návštěvy uzavřel v pondělí kvůli nákaze u dvou klientů a jedné pečovatelky. Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. Na nákazu se podle ředitele domova přišlo ve chvíli, kdy jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Nemoci bohužel podlehl, i když byl stejně jako všichni naši senioři očkovaný," řekl Skrbek.

Obě dávky vakcíny dostala i většina zdejších zaměstnanců, očkování odmítlo jen sedm z 90 lidí. „Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid," doplnil ředitel. Přestože v domově stále každý týden neočkované pracovníky sami testují, zavlečení nákazy zabránit nedokázali. Život v domově, který se sotva začal vracet do starých kolejí, se tak tento týden znovu zastavil.

Návštěvy se do Domova vrátí v pondělí

„Od pondělí 14. června ale budou návštěvy opět povolené," řekl Skrbek. Návštěvy budou v omezeném režimu možné jen na hodinu v době od 13:00 do 17:00, o víkendech v návštěvní místnosti a ve všedních dnech na odděleních. Na pokoje může návštěva jen k ležícím pacientům. Návštěvu je třeba dopředu rezervovat, přijít mohou za každým jen dva lidé a po celou dobu návštěvy musí mít respirátor. Povinností je test nebo doklad o očkování nebo prodělaném onemocnění, a každému u vstupu změří teplotu.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví (MZ) se situace v Libereckém kraji zlepšuje, stále ale přibývají nové případy. Nejhorší je situace právě na Jablonecku, kde za posledních sedm dní přibylo přes 32 nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel. O málo lepší je situace na sousedním Liberecku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky sociální, koronavirus, senioři, Velké Hamry, domov, návštěva, COVID-19, Liberecký kraj, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v Domově důchodců ve Velkých Hamrech žádné další nakažené neodhalily  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.