Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nákaza koronavirem se na táborech v kraji potvrdila u jednoho dítěte

Během prvních dvou týdnů letních prázdnin se nákaza koronavirem na táborech potvrdila u jediného dítěte. Jednalo se o tábor na Jablonecku.

Větší problémy neodhalily ani kontroly hygieniků, za zjištěné nedostatky uložili jedinou sankci za 3000 korun. V tiskové zprávě dnes o tom informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Onemocnění koronavirem ovlivnilo jeden tábor na Jablonecku, kde se u jednoho z dětí objevily zdravotní potíže a test PCR potvrdil onemocnění covid-19. „Všem účastníkům jsme vystavili žádanky na PCR testy, sdělili karanténu, pořadatel informoval rodiče a ti si svoje děti už prakticky na konci tábora odvezli domů," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Kateřina Hochmalová. Na táborech je podle ní patrná, že se tam víc uklízí a dezinfikuje. „Potvrzení o neexistenci příznaků infekce covid–19 v rámci dokládaných potvrzení o bezinfekčnosti, záznamy o testování jak před konáním tábora, tak i v průběhu měli u dosud kontrolovaných vzorně všichni dospělí i děti," dodala.

Hygienici neevidují hromadný výskyt ani jiného onemocnění

Hygienikům dosud pořadatelé táborů nenahlásili ani žádný jiný hromadný výskyt onemocnění. „Ze zdravotních deníků a informací zdravotníků zatím nejsou patrné žádné, které by se vymykaly běžné praxi. Klíšťata se vyskytují více či méně vzhledem k typu, programu a lokalitě tábora, uváděn je i vyšší výskyt komárů a ovádů. Zranění se omezují na odřeniny či vyvrtnutí," uvedla Balašová.

Za prvních čtrnáct dní letních prázdnin hygienici zkontrolovali 21 táborů a čtyři jiné podobné akce. Kontrolně navíc odebrali vzorky pitné vody na sedmi tábořištích zásobovaných z individuálních zdrojů. „Laboratorní výsledky z dosud vyšetřených vzorků potvrdily nevyhovující výsledek z jednoho zdroje, a to v mikrobiologických ukazatelích. Na ostatní výsledky čekáme," dodala Balašová.

Letos pořadatelé hygienikům nahlásili zatím 222 táborů a dalších akcí s 332 turnusy, kterých by se mělo zúčastnit přes 17.600 dětí. Při kontrolách věnují hygienici největší pozornost zdravotnímu zabezpečení, způsobu stravování, dodržování vhodné skladby jídelníčku, dodržování pitného režimu, ubytování, režimu dne či vybavenosti lékárničky. „Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji zatím hodnotíme jako relativně klidný. Kromě nevyhovujícího výsledku pitné vody jsme shledali jen několik závad," uvedla Hochmalová. Nedostatky zjistili hygienici při skladování potravin, kdy někde je měli s prošlým datem minimální trvanlivosti, dodatečně zamrazené nebo již hotové pokrmy byly v hrncích odložených v hlíně na zemi. Mezi další závady patřilo nedostatečné zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí, konkrétně malý počet umyvadel či výtokových kohoutů s ohledem na počet účastníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, zdraví, rekreace, koronavirus, Liberecký, tábory, děti, COVID-19, okres Jablonec nad Nisou, nemoc, Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza koronavirem se na táborech v kraji potvrdila u jednoho dítěte  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.