Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Víc jak půlka obyvatel kraje nad 16 let je plně naočkována proti koronaviru

Víc jak 56 procent obyvatel v Libereckém kraji nad 16 let má dokončené očkování proti koronaviru. Částečně naočkováno je pak bezmála 62 procent.

Nakažených covidem moc nepřibývá. Za poslední týden testy potvrdily 39 nových případů, což je o osm více než o týden dříve. V přepočtu na 100.000 obyvatel nových případů za posledních sedm dnů přibylo v kraji devět, před týdnem to bylo sedm. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví a od Libereckého kraje.
Očkování v Libereckém kraji výrazně zpomaluje, za poslední týden nebylo lékaři aplikováno ani 10 000 dávek, což se naposledy stalo na začátku dubna. Maximem bylo přes 28 000 dávek z druhého červnového týdne. Utlumuje se činnost očkovacích center.

V Libereckém kraji bylo 12 velkokapacitních očkovacích center, ta v Turnově a Frýdlantu už ale ukončila provoz. Na konci května se přestěhovalo centrum v České Lípě z Kulturního domu Crystal do nově vybudovaných prostor v areálu nemocnice. Příští týden se bude stěhovat očkovací centrum z Jilemnice, které je dosud ve sportovní hale. Od 18. srpna se začne očkovat ve sloupové síni bývalého zámeckého pivovaru. Stěhování čeká na konci srpna také centrum v Jablonci nad Nisou. Z městské haly se přesune do bývalých prostor ARO v Nemocnici Jablonec, které se uvolnily po vybudování nového pavilonu intenzivní péče. Očkovat tam začnou 30. srpna.

Kraj připravuje mobilní tým

Krajský koordinátor očkování a radní pro zdravotnictví Vladimír Richter řekl, že chtějí využít pro zvýšení proočkovanosti mobilní tým. „Budeme s ním zkoušet očkovat sociálně vyloučené lokality v části Ralska," uvedl Richter. Podle něj se nyní prostřednictvím sociálních pracovníků zjišťuje, kdo by měl zájem o očkování, pokud by mobilní tým do Ralska přijel. V Ralsku ze zhruba 1700 obyvatel starších 16 let alespoň jednu dávku vakcíny dostalo zhruba 700 lidí, což je asi 41 procent. Z měst v kraji to je procentuálně výrazně nejméně, druhé "nejhorší" v kraji je Nové Město pod Smrkem s 53 procenty. Z okresních měst má alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru přes 60 procent obyvatel starších 16 let v Semilech a v České Lípě a téměř 63 procent v Jablonci. Na zhruba 63 procentech je i krajský stotisícový Liberec, v absolutním počtu tam je v kraji nejvíce neočkovaných. V populaci nad 16 let jich je přes 31 000. Liberecký hokejový klub Bílých Tygrů nabízí všem, kteří od 16. srpna zajdou na druhou dávku do očkovacího centra Krajské nemocnice Liberec či EUC Liberec, voucher na vstupenku na libovolné extraligové utkání dle výběru.

Nových případů koronaviru v kraji přibývá jen několik denně, maximem za poslední týden bylo 11 ze čtvrtka. Sedmidenní incidence v přepočtu na 100 000 obyvatel je na Liberecku na pěti případech, na Jablonecku a Českolipsku na devíti a na Semilsku na 18. Průběh onemocnění u nakažených v kraji je mírný, hospitalizovaný není nikdo. Poslední úmrtí v souvislosti s covidem je v kraji podle údajů ministerstva z 21. června. První případ koronaviru odhalily testy v Libereckém kraji loni 11. března, od té doby se covidem-19 v kraji nakazilo 81 005 lidí, což je zhruba 18 procent obyvatel. Z nakažených se vyléčilo přes 79 700, naopak v souvislosti s koronavirem zemřelo 1283 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koronavirus, Liberecký, očkování, covid, COVID-19, Liberecký kraj, očkovací centrum, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Richter, Jablonec nad Nisou, Ralsko, Česká Lípa, Liberec, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víc jak půlka obyvatel kraje nad 16 let je plně naočkována proti koronaviru  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.