Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V kraji začalo očkování třetí dávkou. Zájem je mezi zdravotníky i veřejností

V Libereckém kraji začalo očkování třetí dávkou proti koronaviru. O nároku na třetí tzv. posilující dávku informuje lidi SMS zpráva.

Nejen v Liberci, ale také v Jablonci, Jilemnici nebo České Lípě začalo očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru. „Liberecké očkovací centrum je na odbavování třetí dávkou plně připraveno,“ sdělil na dotaz mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář s tím, že třetí posilující dávka je určena lidem, u nichž uplynulo osm měsíců po ukončení předešlého očkování a přišla jim SMS zpráva.

„Očkujeme jak veřejnost, tak zaměstnance, kteří chtějí být chráněni,“ komentoval Řičář. Zájem podle něj mají jak zdravotníci, tak i ostatní. Zájem o třetí dávku potvrzuje i mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková. „Zájem určitě evidujeme. První dávky jsme naočkovali již v pátek,“ řekla Drbně Válková.

K třetí dávce je nutné se registrovat prostřednictvím Centrálního rezervačního systému.

Očkování třetí dávkou také nabízí nemocnice v České Lípě nebo Jilemnici.

Podle obecného doporučení ministerstva zdravotnictví by měla být třetí dávka určena zejména seniorům. Tato dávka vakcíny se doporučuje všem, kteří jsou starší 60 let. Využít této možnosti lze nejdříve 8 měsíců od dokončeného očkování. Aplikovat se budou vakcíny Comirnaty a Spikevax od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Přeočkování mohou podstoupit i ti, kteří byli v minulosti očkovaní látkami firem AstraZeneca a Johnson&Johnson, uvedlo na webu ministerstvo. Kromě seniorů by se dle ministerstva měli nechat naočkovat také lidé se sníženou imunitou a chronickým onemocněním.

Česká vakcinologická společnost doporučuje třetí dávku také zdravotníkům a pracovníkům v zařízení sociálních služeb a dalším nezranitelnějším skupinám, mezi které patří: „Osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, anebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.“

Podle ministerstva zdravotnictví má třetí dávka zamezit klesající účinnosti vakcín a snížit riziko nákazy novými variantami viru SARS-CoV-2.

Například v českolipské nemocnici bude podávána vakcína Comirnaty. „Očkování v českolipské nemocnici bude probíhat za stávajícího režimu, tedy výhradně očkovací látkou Comirnaty, v očkovacím centru v areálu nemocnice,“ uvedla na webu nemocnice mluvčí Andrea Beranová. V Jilemnici bude pro změnu podávána vakcína Pfizer, bez ohledu na předchozí podanou vakcínu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královehradeckého kraje

Štítky očkování, třetí dávka, koronavirus, nemocnice, Liberec, Jablonec, Liberecký kraj, zdravotnický pracovník, Jilemnice, Česká Lípa, Krajská nemocnice Liberec, Comirnaty, Pfizer, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji začalo očkování třetí dávkou. Zájem je mezi zdravotníky i veřejností  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.