Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Za poslední týden přibylo v kraji nejvíce nakažených koronavirem od dubna

Případů nákazy koronavirem za předchozích sedm dnů přibylo v Libereckém kraji nejvíc od konce dubna. Za poslední týden mělo pozitivní test na covid-19 na 600 lidí, o týden dříve jich bylo 255.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100.000 obyvatel, v Libereckém kraji za poslední týden stouplo z 58 na 136. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

V kraji přibývá i hospitalizovaných s covidem, dnes jich je 26, o týden dříve 12. Kvůli nárůstu počtu případů přijímají covidové pacienty opět všechny páteřní nemocnice v kraji a ne jen liberecká. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) je aktuálně 12 lidí hospitalizováno v Liberci, devět v České Lípě, pět v Jablonci a v Jilemnici žádný. Ve vážném stavu je pět z nich. Zhruba dvě třetiny hospitalizovaných s covidem jsou neočkovaní. V souvislosti s covidem tento týden zemřel v kraji jeden člověk, podle údajů ministerstva zdravotnictví jde o první takové úmrtí za říjen v kraji.

Domovy seniorů se obávají dlouhého uzavření

Nemocnice v kraji na základě doporučení hygieniků ze začátku tohoto týdne vyhlásily zákaz návštěv pro lůžková oddělení. Důvodem je nejen koronavirus, ale i výrazný nárůst respiračních onemocnění. Doporučení hygieniků platí i pro sociální zařízení. Dům seniorů v Liberci na Františkově, který je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji, bude pro návštěvy zavřený od pondělí 1. listopadu. Podle ředitele domova Jana Gabriela by ale potřebovali, aby zákaz netrval dlouho. „Po tom, co jsme si všichni zažili, víme, jak drtivý je dopad toho období bez návštěv pro naše klienty," řekl.

Případů koronaviru znatelně přibylo ve všech okresech Libereckého kraje. V mezitýdenním srovnání incidenční číslo vzrostlo na Liberecku z 64 na 150 nových případů, na Jablonecku ze 79 na 149, na Českolipsku ze 41 na 128 a na Semilsku z 57 na 87.

Stoupl ale i zájem o očkování proti koronaviru. První dávku dostalo za předchozích sedm dnů přes 1700 lidí, což je asi o 700 více než o týden dříve a nejvíce za posledních devět týdnů. Ze zhruba 441 900 obyvatel kraje alespoň jednu dávku má 241 669 lidí, tedy bezmála 55 procent. Posilující třetí dávku si nechalo dát v kraji 7762 očkovaných, z nich bylo přes 3800 za poslední týden.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, návštěva, Vladimír Richter, Liberec, ODS, Jan Gabriel, Česká Lípa, Jilemnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední týden přibylo v kraji nejvíce nakažených koronavirem od dubna  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.