Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Firmy budou hlásit pozitivní testy přes web, mohou hned vystavit i neschopenku

Firmy budou od pondělí hlásit pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) tam mohou rovnou požádat pro zaměstnance i o neschopenku. Novinářům řekl, že autorizace k přihlášení na web bude přes datovou schránku. Podrobné informace ministerstvo zveřejní v manuálu k testování, který v současné době dokončuje.

Na webu bude po přihlášení dostupný formulář, kam firma zadá údaje o pozitivně testovaných zaměstnancích a může u každého také zvolit, jestli pro něj žádá neschopenku. Automaticky se podle Pavlovice tuto informaci dozví ministerstvo práce, respektive Česká správa sociálního zabezpečení, která neschopenky eviduje. Peníze v prvních dnech pracovní neschopnosti zaměstnanci platí zaměstnavatel, může pak podle náměstka čerpat antivirus nebo takzvanou izolačku. Lidé, kteří neschopenku mít nebudou, mohou dál pracovat v karanténě z domova. Deníku Právo Pavlovic řekl, že povinnost nahlásit výsledky testování je do dvou dní od testu. Zaměstnanci v případě vydání karantény a neschopenky přijde SMS zpráva.

Po pozitivním antigenním samotestu bude karanténa na pět dní. „Pokud se v té době u zaměstnance vyskytnou příznaky, nevrací se po pěti dnech do práce, ale kontaktuje svého praktického lékaře," vysvětlil. Ten ho případně pošle na PCR test. Při pozitivním nastupuje do izolace, po negativním může karanténu okamžitě ukončit. Měsíčně jich bude možné absolvovat až pět, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek již dříve uvedl, že zdarma budou jen pro očkované nebo ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce.

Poprvé se začalo testovat ve firmách už loni na jaře. Povinnost se nevztahovala na očkované a lidi šest měsíců po prodělání covidu-19, kteří se ale od pondělí testovat musí a to dvakrát týdně. Vláda počítá s tím, že testovat se takto bude dva až tři týdny, než se přežene vlna koronaviru varianty omikron.

Za nakoupené testy pro zaměstnance mohou firmy žádat zpětně příspěvek od zdravotních pojišťoven až 60 korun na jeden test, u levnějších pak méně podle jejich ceny. Podle webu samotesty-covid.cz bude pro firmy, které dosud nežádaly, možné žádost podat až po 1. březnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, koronavirus, práce, testování, firmy, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, COVID-19, Pavlovice, Česká pirátská strana, karanténa, Datová schránka, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česká správa sociálního zabezpečení, Vl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy budou hlásit pozitivní testy přes web, mohou hned vystavit i neschopenku  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.