Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do domova seniorů jedině s certifikátem. Na pobytová zařízení se rozvolnění nevztahuje

Do Domu seniorů v Liberci na Františkově navzdory rozvolnění pravidel návštěvu bez testu nebo certifikátu o očkování či prodělané pomoci nepustí. Uvolnění pravidel se na pobytová zařízení sociálních služeb nevztahuje.

Lidé to ale většinou nevědí a domáhají se návštěvy. V některých zařízeních dokonce vyhrožovali i právníky nebo policií a vůbec jim nedochází, že ohrožují skupinu, která je nejvíc ohrožena, řekl ředitel domova a předseda Asociace poskytovatelů sociálních služeb Libereckého kraje Jan Gabriel.

Vláda uvolnila opatření od čtvrtka 10. února, lidé se už nemusí při využívání služeb a při vstupu na hromadné akce povinně prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném koronaviru. V tomto týdnu navíc skončí i povinné testování ve školách a firmách. Pro sociální pobytové služby se ale pravidla nezměnila, v platnosti podle Gabriela zůstává vyhláška ministerstva zdravotnictví z 22. listopadu loňského roku. „Jasně říká, že vstoupit na návštěvu do zařízení sociálních služeb může jenom člověk, který se prokáže buď certifikátem o očkování nebo antigenním testem ne starším 24 hodin, PCR testem ne starším 72 hodin, případně dokladem o prodělání nemoci covid-19," doplnil.

Při zvyšování mzdy zapomněla vláda na obslužný personál, stěžují si poskytovatelé sociálních služeb

Asociace poskytovatelů sociálních služeb Libereckého kraje kritizuje způsob, jakým se vláda rozhodla zvýšit mzdy v sociálních službách. Schválila sice zvýšení mezd o 700 korun, ty ale dostanou jen pracovníci v přímé péči.

Liberecký dům seniorů na Františkově je s 200 lůžky největším pobytovým zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Byl jedním z prvních v kraji, kde se předloni v březnu koronavirus objevil. Od té doby onemocněly desítky klientů a zaměstnanců. Zhruba 20 klientů nemoci podlehlo, u kolika dalších se vlivem nákazy stav zhoršil a nakonec také zemřeli, lze podle Gabriela jen těžko odhadovat. Návrat k normálu umožnilo až očkování, které v domově začalo loni v lednu, dnes už má většina klientů i zaměstnanců i třetí posilující dávku.

„Lidé si myslí, že to rozvolnění platí všude“

„Bohužel se setkáváme s tím, že si lidé myslí, že to rozvolnění platí všude a vůbec jim nedochází, že mohou ohrozit nejenom svoje blízké, ale i další klienty, a mohou ohrozit celý chod zařízení. Ve chvíli, kdy onemocní určité procento zaměstnanců, tak ti poskytovatelé nebudou schopni poskytovat služby. Nám všem jde o blaho a dobro těch našich klientů," řekl Gabriel. I když počty nových případů nákazy koronavirem v Libereckém kraji klesají, situace není dobrá. Na 100 000 obyvatel v kraji připadá 1566 nakažených, víc nakažených mají jen na jižní Moravě, v Moravskoslezském a Pardubickém kraji.

O posilující dávku je zájem v sociálních službách i domovech seniorů, ne ale u všech

Podle informací Libereckého kraje projevila zájem o třetí posilovací dávku proti onemocnění Covid-19 víc než polovina organizací z oblasti sociálních služeb a domovů s pečovatelskou službou (DPS).

Dál se zhoršuje situace v nemocnicích v Libereckém kraji, kde se dnes ráno starali o 144 pacientů s koronavirem, z toho 18 jich leželo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem bylo hospitalizovaných s koronavirem 138, ve vážném stavu bylo 21 z nich. Kvůli vysokému počtu nakažených mezi zdravotníky zatím nemocnice nemohly v plném rozsahu obnovit plánovanou péči, jablonecká nemocnice ji dokonce v minulém týdnu zcela zastavila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky sociální, koronavirus, Liberec, Liberecký, Domov důchodců františkov, domov, očkování, COVID-19, Liberecký kraj, Jan Gabriel, Františkov (Velké Kunětice), Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do domova seniorů jedině s certifikátem. Na pobytová zařízení se rozvolnění nevztahuje  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.