Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud v Liberci zamítl návrh na obnovu procesu exředitele policie

Okresní soud v Liberci dnes zamítl návrh na obnovu procesu v části případu bývalého libereckého policejního ředitele Miroslava Dvořáka. Za vynášení informací byl pravomocně potrestán podmínkou. Podle předsedy senátu Richarda Skýby se v této části kauzy neobjevily žádné nové důkazy, aby bylo nutné její nové projednání. Dvořák na místě podal proti usnesení stížnost.

Dvořák pracoval jako ředitel policie na Liberecku pět let do konce roku 2008. Policejní inspekce ho zatkla v únoru 2009 přímo v budově okresního ředitelství. Jeho případ je velmi komplikovaný. Původní obvinění se nepotvrdila, ale na základě odposlechů byl v roce 2010 obžalován z šesti jiných skutků a kauza je rozdělena na dvě části.

Dnes se projednávala starší část, kdy za zneužití pravomoci veřejné osoby mu soud v roce 2013 pravomocně uložil osmnáctiměsíční trest s podmínkou na tři roky. Soud ho tehdy uznal vinným, že se postaral o smazání přestupku, kterého se dopustil někdejší hejtmanův náměstek za ČSSD Martin Sepp. Dvořák si také nechal zjišťovat některá telefonní čísla pro soukromé účely a v rozporu se zákonem poskytl tehdejšímu europoslanci Robertu Duškovi za ČSSD informaci, zda je Sepp stíhán za podvod.

Dvořák chtěl k obnově procesu využít nedávného rozhodnutí Nejvyššího soudu, který označil odposlechy v druhé části jeho kauzy za nezákonné. Návrh na obnovu procesu ale podle Skýby nelze postavit na zpochybnění dřívějších důkazů. "To může být řešeno jiným řízením, například stížností na porušení zákona. Navíc tady je napadán důkaz, který se vůbec nepoužil. Jak řekl státní zástupce, odposlechy nebyly u těchto tří skutků použity," řekl soudce. Dvořák neuspěl s argumentací, že důkazy i pro tyto skutky získala policejní inspekce teprve na základě nelegálních odposlechů.

Obvinění vůči své osobě označuje Dvořák od začátku za komplot a poukazuje na procesní chyby a manipulace s odposlechy i spisem. "Byl jsem cíleně a záměrně likvidovaný funkcionáři policie," řekl dnes u soudu. Nejčastěji v této souvislosti hovořil o tehdejším krajském řediteli policie v Ústí nad Labem Jiřím Vorálkovi.

Druhou částí kauzy, kde jsou nejzávažnější obvinění vůči Dvořákovi, se bude muset Okresní soud v Liberci zabývat. Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné, pravomocný rozsudek zrušil a případ vrátil k projednání. Termín zatím známý není, vyřešit se musí nejprve námitka podjatosti a vypracovat jeden posudek. Ve druhé části kauzy čelí Dvořák obžalobě z korupce a porušení služebních povinností. Soud ho za to původně potrestal souhrnným trestem dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Trest dostal hlavně za korupci, která souvisela s dopravním projektem zaměřeným na zvýšení bezpečnosti u škol. Bývalý okresní ředitel policie si podle obžaloby řekl o úplatek nejméně 250 tisíc korun. Jinak hrozil, že projekt zastaví. Odposlechy byly pro rozhodnutí o vině klíčové.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Miroslav Dvořák, soud, policejní ředitel, Liberec, policie, Martin Sepp, ČSSD, Liberecký kraj, Robert Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci zamítl návrh na obnovu procesu exředitele policie  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.