Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Policisté si na řidiče nově posvítí autobusem, vidí i do kabiny kamionů

Po silnicích Libereckého kraje pluje nový nenápadný bílý koráb... Policejní autobus, který se zaměřuje na dodržování pravidel u nákladních automobilů. Ale neuniknou mu ani osobáky. Jak to celé funguje, jsem si byla vyzkoušet i já.

Pokud pojede autobus vedle vás, asi ho nepoznáte. Nablýskaný bílý vůz totiž nemá na bocích žádný nápis a není ani nijak barevně označen. Zepředu a zezadu si při troše štěstí všimnete nápisu policie. V takovou chvíli je ale pro většinu řidičů, kteří se něčím provinili, už pozdě.

Nástup do autobusu s ostatními novináři mi připomíná začátek filmu Účastníci zájezdu. Padne nějaký ten vtípek o podšálcích a vyrážíme směr Turnov po silnici první třídy. Jak dlouho asi potrvá, než na nějakého hříšníka narazíme? Sotva pár minut!

Jak se totiž ukázalo, o nějaký ten přestupek není za běžného provozu vůbec nouze. A tak míjíme auto za autem, kamera v rukách mladé policistky nahlíží do kabin náklaďáků, kamionů a sleduje i osobáky. Jakmile si policisté všimnou, že řidič není třeba připoutaný nebo telefonuje, už si to k němu šine hlídka. „Natáčíme nejen samotné řidiče, ale i registrační značky a v případě nějakého přestupku předáme info hlídkám za námi, které auto bezpečně zastaví,“ vysvětluje vrchní komisař Jan Frieser.

Neuniknou řidiči náklaďáků ani osobáků

A opravdu, v patách máme pět hlídek ve vozidlech pro skrytý dohled. Nenápadná, nepomalovaná. Stačí projet okolo náklaďáku, kde řidič telefonuje, nahlásit, a zatímco mi vesele pokračujeme, auto za námi zmíněný náklaďák předjíždí a na bezpečném místě zastavuje.

V některých krajích si policisté půjčují autobusy například od Krajského úřadu nebo soukromé společnosti. U nás mají vlastní, a tak můžou na kontrolu vyrazit kdykoli. „Převážně se zaměřujeme na veškeré způsoby nevěnování se řízení, a to hlavně na řidiče nákladních užitkových vozidel. Autobus nám dovoluje pohled z výšky, díky kterému vidíme do kabiny,“ uvádí Frieser.

Kameře tak neunikne telefonování, čtení novin, sledování filmů, ani nepoužití pásů. Během naší projížďky jsme viděli hned několik takových řidičů. Jedním z nich byl i řidič nákladního automobilu, který během řízení použil vysílačku. Policistům nezapíral, místo toho se ale divil, že vysílačku používat nesmí. „Ale vždyť já ji ke své práci potřebuju. Musím se domluvit, kde mám složit,“ snaží se vysvětlovat policistům. Marná sláva, držení hovorového nebo záznamového zařízení je tak jako tak zakázané, a tak na místě vyfasuje pokutu.

Nejčastější prohřešky řidičů
Bezpečnostní pásy 16x
Držení hovorového nebo záznamového zařízení 13x
Nezajištěný náklad 4x

O nenápadnosti autobusu svědčí i chování některých řidičů. Zatímco je natáčíme a sledujeme z autobusu, oni v klidu jedou a někteří dokonce mávají. Že by turisti? Jenže jakmile zjistí, o jaký zájezd se to jedná, ruka přestávat mávat a úsměv zamrzá. Jak ukazují výsledky včerejší akce, nejčastějším prohřeškem je nepoužívání bezpečnostních pásů. „Celkem bylo projednáno čtyřicet přestupků z toho u šestnácti se jednalo právě o bezpečnostní pásy,“ konstatuje komisař. Během včerejška tak rozdali policisté pokuty za více než 24 000 korun.

Když jste v autobuse, je pozorování docela zábavné. Připomíná dětské hry. „Hele, hele, ten nemá pásy. A tamten, ten telefonuje.“ Ale pro řidiče to taková legrace nebude. Samotný autobus sice běžně auta nestaví, k tomu využívá právě hlídky, ale může se to stát. „Standardně k zastavení vozidla autobus nevyužíváme, ale jednou jsme ho už takto využili,“ dodává Frieser.

Mezi kontrolovanými byl i řidič náklaďáku, který používal vysílačku

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky policie, autobus, kontrola, Liberecký kraj, bezpečnostní pás, Účastníci zájezdu, Turnov

FOTO, VIDEO: Policisté si na řidiče nově posvítí autobusem, vidí i do kabiny kamionů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.