Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Měl uplácet hejtmana, nyní zemřel. Soud v korupční kauze se protáhne do jara

V korupční kauze, v níž je obžalován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), zemřel jeden ze 13 obžalovaných. Soud proto dnes zastavil jeho trestní stíhání. Šlo o bývalého pracovníka Metrostavu, jednašedesátiletého Jaroslava Stuchlíka, který podle spisu hejtmana uplácel. Stuchlík to dřív u soudu popřel. Líčení v kauze, v níž jsou obžalované i čtyři firmy, dnes pokračovalo výslechy svědků a přehráváním odposlechů.

Jednání jsou nařízená do pátku a soud neskončí, předseda senátu stanovil další termíny na přelom února a března. Původně se očekávalo, že tento týden zazní závěrečné řeči, z líčení se ale omluvil svědek a obhajoba navrhuje výslechy několika dalších. Předseda senátu předpokládá, že na začátku března případ uzavře.

Soud se zabývá událostmi z let 2012 až 2014. Obžalovaným hrozí tresty od pěti do 12 let vězení. Kauza je spojená s dvěma libereckými projekty zdejší obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO), jež na ně neúspěšně chtěla získat evropské dotace. Podstatná část obžaloby se týká takřka dokončené opravy kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. V kauze soud také posuzuje, zda nebyl spáchán trestný čin při přípravě oddechové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů. Od její realizace GEPO ustoupila.

Podle obžaloby byla rekonstrukce kostela, kterou prováděla firma Metrostav, předražená o 23 milionů. Podle znalkyně Renaty Klémové, jež zpracovala posudek pro obhajobu, tomu tak není. Za přiměřenou cenu označila částky od bezmála 65 do 71 milionů. Vycházela z nabídek firem, které o zakázku usilovaly a konzultací s několika firmami. Podle ní v tomto případě nelze stanovit cenu obvyklou. "Druhý takový kostel neexistuje, nelze s ničím porovnat," uvedla. Podle ní nelze ani využít softwary využívané pro stanovování cen stavebních prací. Podle ní se opravy památkově chráněných objektů vymykají běžným cenám ve stavebnictví.

"Jsou tam specifické pracovní postupy, specifické materiály, vyšší kvalifikace pracovníků," řekla. Zpochybnila zároveň posudek obžaloby, v němž se při stanovení cen takový software využil.

Půta je v případu obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby s trestní sazbou od pěti do deseti let vězení. Podle obžaloby na úplatcích získal 830.000 Kč za to, že měl jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistit zachování rizikově vnímané rekonstrukce kostela v evropském programu a změnu financování na průběžné. Půta obvinění odmítá. Úplatek mu údajně slíbili dva regionální pracovníci Metrostavu Jaroslav Stuchlík a Jan Petráň. Oba to odmítli. Stuchlík loni u soudu uvedl, že považuje za nemožné ovlivnit Půtu úplatkem. "Vím, že by ho určitě nepřijal," řekl.

Autoři | Foto

Štítky ČR, EU, soud, správa, korupce, Liberecký, Půta, Jaroslav Stuchlík, Martin Půta, Metrostav, Starostové pro Liberecký kraj, kostel, Liberecký kraj, úplatek, Marie Magdalena, Jan Petráň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měl uplácet hejtmana, nyní zemřel. Soud v korupční kauze se protáhne do jara  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.