Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silnice v Libereckém kraji mají letos deset obětí, o prázdninách zemřeli tři lidé

Policisté v Libereckém kraji šetřili od ledna do srpna 3 050 dopravních nehod. Ačkoliv je oproti loňsku evidováno o 55 případů méně, jednou tolik narostl počet obětí. Podle statistik letos vyhasl život na silnicích už 10 lidem, před rokem zemřelo za stejné období 5 osob. Problémem zůstává alkohol za volantem, nesprávný způsob jízdy a rychlost.

Dalších 48 lidí se následkem letošních nehod těžce zranilo, s lehčím poraněním skončilo 757 osob. Nejčastěji se umíralo na Liberecku, kde došlo k pěti fatálním střetům, na Semilsku při nehodě zemřeli 3 lidé, silnice v okresech Českolipsko a Jablonecko mají shodně jednu oběť. „Oproti loňskému roku sledujeme poměrně znatelný nárůst usmrcených osob. Pokud se však ohlédneme zpět za delším obdobím, zjišťujeme, že trend je sestupný a v našem kraji se řidiči chovají bezpečněji,“ říká Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Celkem policisté na českých silnicích v období od ledna do srpna letošního roku zasahovali u 63 088 dopravních nehod, při kterých zemřelo 323 lidí a dalších 1180 bylo těžce zraněných. „Pozor na nastávající podzimní čas, který je na silnicích rizikovým obdobím. Účastníci silničního provozu by neměli podcenit každoroční nástrahy, ať už jde o špatnou viditelnost, spadané mokré listí na silnicích nebo brzké stmívání. Apelujeme proto na všechny řidiče, aby jízdu vždy přizpůsobili nepříznivému počasí, i na chodce, aby byli v provozu dobře viditelní, opatrní a ohleduplní,“ zdůrazňuje Jan Frieser.

Nehody a následky v Libereckém kraji, dle okresů, v období od ledna do srpna 2020

LiberecČeská LípaJabonecSemily
počet nehod1175980466429
úmrtí5113
těžce zranění1219611
lehce zranění291183143140

Dopravní nehody způsobují nejvíce řidiči motorových vozidel, i když počet havárií zapříčiněných jejich vinou meziročně klesl o 22 na 2 212. Přední příčky příčin nehodovosti zaujímají také srážky se zvěří, letos došlo už k 623 policií šetřeným případům. Řidiči nemotorových vozidel jsou viníky 139 nehod a chodci mohou za 23 dalších. V 16 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Opilí nebo zdrogovaní řidiči mají na svědomí 194 nehod, což je ve srovnání s loňským rokem o 24 případů více. „Více než polovina řidičů, kteří v opilosti zaviní nehodu, nadýchají přes jedno a půl promile. Nejde tedy jen o jedno pivo, jak se mnozí snaží hájit,“ upozorňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Co se týká letošních letních prázdnin, tak během července a srpna policisté v Libereckém kraji zasahovali u 903 nehod, jejichž následkem zemřeli 3 lidé. 

Liberecký kraj společně s Policií ČR, Týmem silniční bezpečnosti a BESIPem pokračují v programech prevence s cílem zvýšení bezpečnosti silničního provozu. „I přes všechna restriktivní opatření, ke kterým letos kvůli pandemii koronaviru došlo, se nám, až na pár výjimek, podařilo většinu preventivních aktivit uskutečnit. V průběhu roku jsme naši pozornost zaměřili i na středoškoláky, kde dopravní výchova citelně chybí, ačkoliv je to skupina začínajících řidičů. S novým školním rokem se naše programy vrátily do mateřských a základních škol a na dopravní hřiště,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto HZS LK

Štítky nehody, policie, tým silniční bezpečnosti, statistika, Liberecký kraj, silnice, havárie, dopravní nehoda, pandemie covidu-19, okres Semily, Jan Sviták, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice v Libereckém kraji mají letos deset obětí, o prázdninách zemřeli tři lidé  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.