Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Podvodníci se vydávají za lékaře, ze seniorek vylákali přes milion korun

Liberečtí policisté varují před podvodníky, kteří řádí i v Libereckém kraji. Z několika seniorek v poslední době pod falešnou záminkou vylákali skoro 1,2 milionu korun. Jedna ze seniorek podvodníkům, kteří se vydávají za lékaře, poslala dokonce půl milionu.

Podvodníci si ženy typují v telefonních seznamech. Hledají staročeská jména, podle kterých usoudí, že půjde o seniorky. „Volající se představí zpravidla jako lékař a oznámí seniorce, že měl její syn nebo vnuk dopravní nehodu, po které byl hospitalizovaný v nemocnici s lehčím zraněním. Vnuk údajně nemůže mluvit, protože si překousl jazyk a lékař mu ho právě sešil. Někdy je v telefonu slyšet předstíraný synův pláč,“ popisuje policejní mluvčí Vojtěch Robovský historku, se kterou se podvodník snaží dostat z důvěřivých žen peníze.

Falešný doktor tvrdí, že měl nehodu zavinit právě on, a že se při ní vážně zranilo malé dítě z druhého vozidla. Hned na to jí ale dá naději na to, že je možné problém urovnat. „Má poslat peníze na mimosoudní vyrovnání s rodinou dítěte, čímž svého potomka ochrání před soudním řízením i ztrátou řidičského oprávnění. Za to požaduje statisíce korun a pobízí vyděšenou ženu, aby zaplatila ještě téhož dne. Peníze si pak komplic přebere osobně nebo ji volající pošle do města provést jejich bankovní převod,“ dodal mluvčí.

Policie v Libereckém kraji od loňského léta zaznamenala třináct takových případů. Šest žen přitom podvodníkům peníze skutečně poslalo. Celkem jde o 1 180 000 tisíc korun, jedna z žen jim dokonce zaplatila 530 tisíc.

Dalších kontaktovaných žen by peníze poslalo také, jenže žádné neměly, nebo neporozuměly tomu, jak je mají převést. Pouze dvě z oslovených seniorek si historku ověřili. „Jednou z nich byla 77letá paní Milada z Liberce, po které za pomoc synovi podle výše uvedeného scénáře požadovali 150 tisíc korun. Ta si informaci o údajné hospitalizaci syna prověřila duchaplně přímo v nemocnici,“ řekl Robovský.

Policisté vyzývají seniory k tomu, aby veškeré telefonické žádosti o peníze rázně odmítli a hovor ihned ukončili. „Pokud mají pochybnosti o tom, zda je jejich syn či vnuk v nesnázích, ať se okamžitě spojí s rodinou a nezůstávají ve své nejistotě sami. Obrátit se také mohou kdykoliv na naši bezplatnou linku 158,“ vysvětlil mluvčí.

Důležité podle něj je, aby na základě telefonických žádostí nebo žádosti neznámých lidí, kteří je budou kontaktovat i osobně, své peníze nikomu nepředávali a ani neposílali.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvodníci, falešný lékař, policie, Liberecký kraj, peníze, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci se vydávají za lékaře, ze seniorek vylákali přes milion korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.