Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I když jste bez peněz, můžete přijít o statisíce. Kyberkriminalita v Libereckém kraji obrovsky vzrostla

Nemusíte mít na účtu ani korunu a přesto přijít o statisíce. Stačí jen neopatrně sdělit své přihlašovací údaje do bankovnictví. I s takovými případy se setkávají policisté v Libereckém kraji, kde za uplynulý rok vzrostla kyberkriminalita o více než sto procent.

Typickou ukázkou toho, jak můžete přijít o peníze, aniž nějaké máte, je podvod, při kterém se neznámý vydává za zástupce banky, který volá s tím, že máte problém s účtem. Důvěřivý člověk sdělí své vstupní údaje a zakrátko si prostřednictvím jeho účtu sjedná podvodník půjčku i v řádu statisíců a vypaří se. Majitel účtu pak má na krku dluh, který musí splácet.

Policisté na Liberecku každý den přijímají 4 – 5 oznámení případů podvedených či okradených lidí prostřednictvím internetu.

„Kyberkriminalita tvoří už dnes bezmála 11 procent z celkového počtu všech trestných činů. Za poslední období zaznamenaly tyto činy obrovský boom, ať jde o podvody po internetu či navolávání a další podobné podvodné jednání. Často se jedná o pachatele, kteří z anonymních zdrojů oslovují lidi a pokud se jim podaří je přesvědčit, dochází k poměrně velkým majetkovým škodám,“ uvedl ředitel Krajského ředitelství Policie ČR Libereckého kraje Libor Špráchal.

Jen za rok 2022 dosáhla v našem kraji škoda vzniklá v oblasti kyberkriminality téměř 100 milionů korun. „Celková škoda z trestné činnosti v Libereckém kraji je skoro 470 milionů korun, a je tedy patrné, že jen kyberkriminalita tvoří 10 % z celé části celkové trestné činnosti a je to velká a závažná trestná činnost,“ doplnil náměstek ředitele Policie ČR pro službu kriminální policie a vyšetřování Tomáš Penz.  

Setkali jste se s podvodem v on-line prostředí?

Celkem hlasovalo329 čtenářů

Ten poznamenal, že v případě páchání této trestné činnosti nejde o žádné prolamování šifer, ale o získávání přístupových hesel a kódu různými způsoby lákání. „Z obětí se hesla pokouší dostat voláním, například v nesmyslné hodiny, jako ve dvě ráno nebo se své oběti snaží dostat do úzkých tím, že navodí pocit tísně. Potom se jim snaží tak zvaně pomoci, vydávají se za lidi z různých institucí, za policisty i zástupce dalších státních institucí a vylákají přístup,“ popsal praktiky podvodníků policista.

Nejúčinnější ochranou před kyberkriminalistou je ze strany policie prevence, která například působí touto formou na seniory nebo děti ve školách. Proto se například snížil i počet podvodných telefonátů seniorům. „Bránit se těmto věcem můžeme také medializací nových trendům podvodů, abychom ochránili veřejnost tím, že se o konkrétních způsobech kyberkriminality dozvědí,“ dodal ředitel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvody, internet, kriminalita, Liberecký kraj, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I když jste bez peněz, můžete přijít o statisíce. Kyberkriminalita v Libereckém kraji obrovsky vzrostla  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.