Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Policisté v kraji řeší denně čtyři až pět případů kyberkriminality. Od začátku roku je škoda za čtrnáct milionů

S nárůstem používání moderních technologií přibývá i počtu podvodů s tím spojených. Kriminalisté v Libereckém kraji řeší v průměru denně čtyř až pět takových nových případů. Jen od začátku roku takto zloději lidi okradli o čtrnáct milionů korun.

V posledních dnech policisté například řešili případ, kdy někdo nabízel muži z Jablonecka investování finančních prostředků do kryptoměny na kryptoměnové burze prostřednictvím internetového portálu. „Když chtěl muž své vydělané peníze směnit na běžnou měnu a vyplatit tak zisk, společnost přestala komunikovat. Muž tak přišel o úspory za více jak 700 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

V jiném případě zase žena také z Jablonecka prodávala přes inzerát kryt na mobil za dvě stě korun. Na tento inzerát se jí okamžitě ozvala zájemkyně, která požadovala po prodávající zaslání její e-mailové adresy. Prodávající přišel na tento e-mail odkaz na přepravní společnost - formulář, kde měla zadat aktivační kód ke svému internetovému bankovnictví. „Poté, co tak prodávající učinila, zjistila, že místo peněz za zboží přišla o peníze ze svého účtu, a to o více jak 360 tisíc korun,“ dodala mluvčí.

Policisté také řeší případy falešných vojáků nebo lékařů, podvodných seznamovacích serverů, výhodných investic do kryptoměn nebo internetových inzercí. Policie v Libereckém kraji se v letošním roce chce v rámci potírání kyberkriminality mnohem více zaměřit na prevenci. Mezi základní pravidla podle Šrýtrové patří, že lidé by při prodeji zboží neměli zadávat údaje platební karty, ale jen číslo svého bankovního účtu. „Pokud možno neposílejte platbu za zboží předem. Neinstalujte si aplikace z neznámých zdrojů," uvedla.

Automatické by mělo být i ověřování pravosti internetových stránek. „Než na nějaký odkaz kliknete, najeďte na něj myší a v levém dolním rohu obrazovky se podívejte na zobrazené URL. Phishingoví podvodníci se snaží oficiální stránky napodobovat co nejdůvěryhodněji, při bližším prozkoumání odkazu ale můžete zjistit, že například obsahuje jinou příponu - místo .cz, například .cx a podobně," dodala.

Důvěryhodnější jsou podle ní také webové stránky začínající kombinací písmen https než jen http. „Znamená to, že je stránka zabezpečená. Když webová stránka nebo odkaz v adrese https nemají, zbystřete a žádné osobní údaje na nich nezadávejte," uvedla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky policie, kyberkriminalita, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v kraji řeší denně čtyři až pět případů kyberkriminality. Od začátku roku je škoda za čtrnáct milionů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.