Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Chtěl jen vědět, jakou hodnotu může mít akcie ČEZu. Přišel o víc než půl milionu korun

Policisté řeší další internetový podvod. Sedmdesátiletý muž z Českolipska přišel o 537 tisíc korun, a to ho jen zajímalo, kolik dnes stojí akcie ČEZu. Kvůli své důvěřivosti ale přišel o úspory, podvodník si na něj navíc vzal půjčku 300 tisíc korun.

Muže nejprve zaujala reklama s pobídkou k investování do nákupu akcií firmy ČEZ, která se mu zobrazila na monitoru jeho počítače. Zpočátku byl jen zvědavý, jakou taková akcie může mít dnes hodnotu, a proto na odkaz kliknul. Takhle banálně celý příběh začal.

Senior na stránkách vyplnil kontakt a asi dva týdny se nic nedělo. „Ovšem začátkem února ho telefonicky kontaktoval neznámý muž, který mluvil česky s východním akcentem, a zeptal se ho, zda má zájem o nákup akcií ČEZu. Odpověděl mu záporně s tím, že byl jenom zvědavý, jak takové obchodování funguje. Podvodník ho do ničeho netlačil, ale nabídl mu, že když si to rozmyslí, může ho do obchodování s akciemi zasvětit,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Senior za týden sám podvodníka kontaktoval emailem. Ten se mu zpátky ozval telefonicky do 15 minut a přislíbil mu, že ho naučí zacházet s burzovním programem. Jenže místo programu si do svého stolního počítače aplikaci AnyDesk a podvodníkovi sdělil svůj devítimístný identifikační kód.

Jenže tím podvodník získal dálkový přístup k jeho počítači a také naprostou kontrolu nad ním. Společně navíc ještě založili uživatelský účet za účelem nákupu kryptoměn u jedné zahraniční směnárny, kam senior poslal postupně celkem 237 tisíc korun. Navíc si nevšiml, že podvodník jeho jménem požádal o půjčku ve výši 300 tisíc korun a tuto získanou hotovost převedl rovněž na uživatelský účet určený k nákupu kryptoměn. Všechny peníze pak rychle vyvedl jinam.

Policie varuje, aby lidé nevěřili pochybným nabídkám. „Pokud chcete své úspory zúročit, obraťte se na profesionální finanční poradce s řádnou registrací, kterou si můžete ověřit,“ uzavřela Baláková.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, on-line, internet, policie, krimi, čez

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěl jen vědět, jakou hodnotu může mít akcie ČEZu. Přišel o víc než půl milionu korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.