Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Seniorka podvodníkům naletěla hned dvakrát, přestože ji varovala i banka. Peníze dokonce vezla do Bruselu

Liberečtí kriminalisté vyšetřují případ podvodu, kdy čtyřiasedmdesátiletá žena postupně naposílala podvodníkovi 1 421 000 korun. Muž se nejprve vydával za vojáka z Belgie, v druhém případě ji pak namluvil, že mu někdo zneužil fotografii. Žena mu peníze posílala přesto, že ji pracovník banky opakovaně varoval, že cílový účet je nevěrohodný. V jednom případě dokonce peníze vezla autobusem až do Bruselu.

„Příběh začal nainstalováním seznamovací aplikace v srpnu loňského roku. Ten samý den po vzájemných sympatiích s charismatickým mužem, byla žena požádána, aby dále spolu komunikovali přes e-mail, s čímž souhlasila. V prvním e-mailu jí muž sdělil, že je u armády v Belgii v hodnosti kapitána. Tím svou korespondenci odstartoval,“ popsala mluvčí policie Klára Jeníčková.

Podvodník ji pak sdělil, že přijede za ní do České republiky, ale že potřebuje peníze na vyřízení dokumentů a že na svůj pas nemůže vycestovat. Žena mu tak poslala 600 euro. „Pokračovaly další platby kvůli údajnému špatném zdravotním stavu, jeho vyplacení z armády anebo potřebě peněz na pouhé živobytí. Žena si proto musela ke svým úsporám ještě vypůjčit v bance 80 000 korun,“ dodala mluvčí.

Podvedená žena v platbách pokračovala i poté, co ji pracovník banky několikrát upozornil, že cílový účet je nevěrohodný. Peníze tak přestala posílat až ve chvíli, kdy ji došly a v tu chvíli s ní přestal komunikovat i podvodník.

Jenže příběh pokračuje dál. Žena se totiž od podvodníka nechala napálit ještě jednou. „Za čas na seznamovací aplikaci objevila další zajímavý profil s fotografií, která jí nápadně připomínala „jejího“ vojáka. Oslovila ho a začali si dopisovat tentokrát přes sociální komunikační aplikaci. Muž jí namluvil, že je rodilý Belgičan, a že někdo musel zneužít jeho fotografii,“ uvedla Jeníčková.

I přesto, že měl pracovat v České republice, se vyhýbal osobnímu setkání. Po nějaké době přišla opět žádost o peníze. Belgičan potřeboval zaslat peníze na operaci po pracovním úrazu, zaplatit půjčku a podobně. Na tu mu dokonce měla přivézt peníze až do Bruselu. Jednalo se o částku 9000 eur. „Ženu zmanipuloval natolik, že se do Bruselu opravdu vydala autobusem. Se svým milým se tu ale nesetkala.  Částku podle instrukcí předala údajnému styčnému důstojníkovi banky,“ řekla mluvčí policie.

Až po návratu z Belgie ženě došlo, že se nejspíš stala obětí podvodu a případ oznámila policii. O jeden milion a 421 tisíc korun chudší.

Policie tak znovu připomíná, aby lidé nenaletěli podvodníkům. „Znovu na ženy apelujeme, aby mužům, které znají jen přes virtuální prostředí neposílaly žádné peníze. S pravděpodobností blížící se jistotě jsou takové žádosti o peníze jen podvod,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky policie, podvod, falešný voják, belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petko Kotov

Sice nevím, jak na tom budu v tomhle věku, ale... pokud ji varovala i banka a paní nedbala... být jejím potomkem, začal bych uvažovat o zbavení maminky svéprávnosti. Nachytat se můžu, ale pokud mě BANKA VARUJE a já nedbám.... to už není "nechat se nachytat, to už je dotyčná s prominutím "méně inteligentní", abych to řekl korektně.

Neděle, 27. srpna 2023, 22:09Odpovědět

Inspektor Zatloukal to vyřeší finanční gramotností :-D

Pondělí, 21. srpna 2023, 20:12Odpovědět

Seniorka podvodníkům naletěla hned dvakrát, přestože ji varovala i banka. Peníze dokonce vezla do Bruselu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.