Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Údajný námořník a německý voják úřadovali. Ženy obrali skoro o milion

O téměř milion korun přišly v uplynulých dnech dvě ženy na Semilsku. Chytily se do pasti kyberpodvodníků, kteří se vydávali za někoho jiného a peníze z nich vylákali. Použili k tomu smyšlené příběhy a hráli na city.

Údajný německý voják sloužící v Sýrii a údajný námořní inženýr plavící se na lodi v moři, kontaktovali ženy prostřednictvím sociálních sítí. K vylákání peněz použili obvyklou fintu. Se ženami komunikovali, vzbudili u nich sympatie a důvěru a ty jim postupně poslaly více než 900 tisíc korun.

Preventivní rady

Nereagujte na spam zprávy, které v těchto případech většinou automaticky emailový klient zařazuje do spamu.

Neposílejte peníze člověku, kterého neznáte.

Neposkytujte údaje o platební kartě, údaje o internetovém účtu, ani kopie osobních dokladů.

Ověřte si pravost zaslaných fotografií (pachatelé často využívají obrázky a fotografie stažené z internetu).

Nesdílejte žádné kompromitující materiály, kterými by Vás mohli vydírat.
Zdroj: Policie ČR

Voják vylákal z jedné ženy přes 134 tisíc korun a námořník z druhé ženy dokonce přes 771 tisíc korun. Oba případy policisté prověřují,“ uvedla Martina Frýdová, preventistka Policie ČR v Libereckém kraji.

V souvislosti s oběma případy opět apelují policisté na to, aby byli lidé obezřetní. V těchto případech šlo o podvody založené na principu tzv. romance scam, což jsou podvody spojené s cíleným vytvořením milostného nebo přátelského vztahu. Hlavním cílem pachatelů těchto podvodů je vylákat z oběti peníze pod různými legendami.

V některých případech se podvodník snaží přesvědčit oběť k založení různých bankovních či kryptoměnových účtů nebo se snaží vylákat z poškozených osobní doklady, které následně zneužije,“ vysvětluje Frýdová.

K seznámení pachatelé nejčastěji využívají sociální sítě či různé seznamky a následně komunikují nejčastěji prostřednictvím emailu, kde je pro ně krytí nejsnadnější.  Podvodník se často vydává za nějakou fyzicky přitažlivou osobu a schovává se pod různými identitami jako je voják, doktor na zahraniční misi, diplomat, právník, dělník na ropné věži a podobně.

Během komunikace dochází k poměrně rychlému vyznání sympatií, důvěry nebo lásky. Útočník manipuluje svou oběť plánováním společného života a četnými lichotkami nebo v ní vyvolává soucit. Do příběhu může vstoupit další fiktivní osoba např. dítě. Útoky jsou o to zákeřnější, když si pachatel před útokem o své oběti zjistí nějaké informace, a to právě například z internetových seznamek a sociálních sítí, a pak je útok znatelně úspěšnější,“ upozorňuje na další rizika preventistka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kyberpodvod, policie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Údajný námořník a německý voják úřadovali. Ženy obrali skoro o milion  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.