Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Protržené přehrady v Jizerských horách roste nová bouda

U Protržené přehrady v Jizerských horách začaly po zimě práce na obnově bývalé Krömerovy boudy, která vyhořela po druhé světové válce. Turistům začne sloužit příští rok, kdy uplyne 100 let od protržení přehrady. Novinářům to řekl starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman.

Bouda je jednou ze staveb, která by z pozůstatků někdejší přehrady měla udělat zajímavé místo pro turisty. Albrechtice se na revitalizaci území, jež si odhadem vyžádá tři miliony korun, podílí spolu s Desnou a podniky Lesy ČR a Povodí Labe. "Celý areál bychom chtěli mít pro veřejnost hotový v červnu 2016," uvedl Zeman.

Protržení přehrady z 18. září 1916 je největší katastrofou svého druhu ve střední Evropě. Podle Zemana bylo tehdy více obětí, než se udává. "Přišli jsme na to, že jich nebylo 62, ale 65. Mezi nimi bylo 20 dětí," uvedl. Díky pracovnici muzea v Desné se podařilo získat jména všech zemřelých. "Těsně pod bývalou hrází chceme udělat památník. Budou na něm jména všech obětí, jejich povolání a věk," řekl Zeman.

Protržení přehrady by měla připomínat také expozice s fotografiemi, texty a menšími předměty. Expozice vznikne v obnovené boudě. Měla by tak mít podobný účel jako původní Krömerova bouda postavená v roce 1917. Místo tragické události totiž lákalo turisty už za první republiky a v boudě nacházeli zázemí. "V dobách největší slávy boudu tvořily čtyři objekty," uvedl Zeman. Boudu vlastnil Němec a po válce ji musel opustit. Vyhořela v prosinci 1945 a nikdy už nebyla obnovena. Před 70 lety ji pravděpodobně zapálila jedna z rabovacích gard z vnitrozemí, které se objevovaly v pohraničí ještě tři roky po válce.

Revitalizace technické památky začala před dvěma lety odstraňováním náletových dřevin. Podařilo se při tom najít i kráter na místě někdejší hráze, kde kopal v roce 1927 profesor vídeňské univerzity, když zjišťoval příčinu tragédie. Hráz se protrhla deset měsíců po kolaudaci, následné vyšetřování trvalo 17 let, nikdo ale nebyl odsouzen. Protržení způsobila spodní voda, která vytvořila dutiny a kanálky v žulovém podloží hráze.

Zbytky protržené přehrady, která měla kdysi chránit před velkou vodou Desnou, Železný Brod a Tanvald, jsou už nyní jedním z oblíbených turistických cílů Jizerských hor. "Když sem přijedu, bývá tu najednou i 30 až 40 lidí. V zimě tudy jezdili také běžkaři," řekl starosta. Z původně 200 metrů dlouhé a 14 metrů široké vodní nádrže zbyly jen hromady kamenů, trosky hráze, přepadová kaskáda a kilometr dlouhá štola spojující přehradu s nedalekou Souší. Nejzachovalejší památkou je šoupátková věž, stojící jako smutné memento v místě, kde se hráz přehrady protrhla.

Zdroj: ČTK

Štítky přehrada, Jizerské hory, Jaroslav Zeman, druhá světová válka, Desná, Albrechtice v Jizerských horách, Lesy České republiky, Povodí Labe (státní podnik), Albrechtice, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Protržené přehrady v Jizerských horách roste nová bouda  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.