Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jablonec zachránil a obnovil pozdně barokní kapli

Jablonci nad Nisou se loni podařilo zachránit a obnovit pozdně barokní kapličku. Dlouho chátrající sakrální stavba u Horní ulice v Proseči nad Nisou je kulturní památkou od roku 2012, okamžitě po prohlášení byla zařazena mezi ohrožené.


Radnice kapličku od soukromého vlastníka převzala v době, kdy jí hrozilo zřícení. "Město samozřejmě nemá možnost získat do vlastnictví všechny zchátralé památky na svém území, o které se majitelé nestarají, a opravovat je, ale zde jsme si uvědomovali význam kapličky pro obyvatele Proseče," uvedl již dříve primátor Petr Beitl (ODS). Kaplička je podle odborníků významným krajinotvorným prvkem a dokladem lidového stavitelství. Archeologické výzkumy v daném místě prokazují osídlení už na přelomu 14. a 15. století. Písemné prameny se datují k roku 1559. Kaplička se nachází u historické cesty z liberecké čtvrti Rochlice do Jablonce, je nejmenší svého druhu v Jablonci. Druhá podobná stavba je v Palackého ulici ve Mšeně, patří rovněž městu.

Obnova prosečské kapličky si vyžádala 310.000 korun, zhruba napůl ji platily město a ministerstvo kultury. "V první fázi došlo k vyspravení trhliny a narušeného zdiva a objekt byl sepnut ocelovou výztuží. Následně došlo k obnově krovu, položení nové břidličné krytiny a obnově omítek včetně plastické výzdoby," uvedl ředitel libereckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Miloš Krčmář. Na základě fotodokumentace řemeslníci vyrobili repliku dubových dveří a kování.

Podle památkářů je to nejvýznamnější příklad záchrany kulturní památky v Libereckém kraji za minulý rok. Ocenění si podle nich zaslouží i prezentace sbírky Waldes jabloneckého Muzea skla a bižuterie, která je také kulturní památkou. Část sbírky muzeum ukazovalo na výstavě Země ornamentu od loňského podzimu do letošního dubna. Bylo na ní 150 sbírkových předmětů, převážně pocházejících z Balkánského poloostrova z období let 1850 až 1920. Mezi vystavenými exponáty převažovala spínadla a ozdoby na ženský oděv. Zastoupeny byly jak velmi prosté, řemeslně nedokonalé předměty příznačné pro chudé venkovské obyvatelstvo, tak i velmi náročné práce z drahých kovů typické pro měšťany a velkostatkáře. Příprava výstavy trvala přes tři roky a restaurování exponátů si vyžádalo 800.000 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, kaplička, kulturní památka, kaple, Proseč nad Nisou, Petr Beitl, ODS, sakrální stavba, Národní památkový ústav, Miloš Krčmář, Proseč, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec zachránil a obnovil pozdně barokní kapli  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.