Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většina klientů Bílého kruhu v Liberci trestný čin nehlásila

Trestný čin loni neoznámila policii více než polovina klientů, která se s žádostí o pomoc obrátila na libereckou pobočku Bílého kruhu bezpečí. Většinu klientů tvoří oběti trestných činů. Jde o nelichotivé prvenství, celorepublikový průměr je 33 procent. Novinářům to dnes řekla prezidentka Bílého kruhu bezpečí (BKB) Petra Vitoušová.

Bílý kruh bezpečí pomáhá poškozeným vyrovnat se s následky zločinů už skoro 25 let, pobočka v Liberci funguje sedmým rokem a zájem o její služby každoročně roste. Loni ji vyhledalo 827 lidí, většinou ženy. Nejčastěji s žádosti o pomoc přicházejí nebo telefonují oběti domácího násilí, tvořily 42 procent klientů. Celorepublikový průměr je 20 procent. Pomoc v Liberci hledaly i oběti znásilnění, ublížení na zdraví, nebezpečného pronásledování nebo vyhrožování.

Právě oběti domácího násilí mají často obavu z oznámení na policii. "Některé se obracejí na nás s tím, že si chtějí ujasnit, co se kolem nich děje a zvážit, co se bude dít po trestním oznámení. Zda jim to za to stojí," uvedla Veronika Vokálová z liberecké pobočky.

Častým důvodem, proč se oběti neobracejí na policii, je také strach z ostudy nebo pachatele. "Říkají, stejně mi nikdo nepomůže, nebude mi nikdo věřit, nikdo mě neochrání," uvedla Vokálová. Některé oběti trestných činů nevěří, že jim policie dokáže jejich problém vyřešit a zároveň je ochránit.

V Libereckém kraji policie loni řešila 28 případů domácího násilí, 54 znásilnění, 155 loupeží a 996 násilných trestných činů. Liberecká pobočka Bílého kruhu bezpečí slouží nejen pro Liberecký, ale i sousední Ústecký kraj. Tam loni policie řešila 23 případů domácího násilí, 61 znásilnění, 348 loupeží a 1877 násilných trestných činů.

Lidé mohou vyhledat pomoc nejen na pobočce v Liberci, ale i na speciální lince určené obětem kriminality a domácího násilí. Linka 116 006 je k dispozici non-stop a zdarma. "Linka funguje jako vstupní brána do systému pomoci a každému nabízí okamžitý individuální a anonymní přístup. Oběti se zde dozvědí, jak si zajistit vlastní bezpečí, jak kontaktovat policii, kde v okolí získat osobní poradenství, jak žádat o odškodnění a podobně," řekla Vitoušová.

Zdroj: ČTK

Štítky trestný čin, policie, Liberec, Bílý kruh bezpečí, domácí násilí, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina klientů Bílého kruhu v Liberci trestný čin nehlásila  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.