Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecko navštívila ministryně Karla Šlechtová. Navštívila hasičskou zbrojnici v Krásné Studánce i Heřmanice

Liberecko dnes navštívila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). Během celodenního programu padla řeč na několik témat. Mezi ty nejkomentovanější patřil postup přípravy Integrovaného programu rozvoje území (IPRÚ). Jeho příprava se podle ní protahuje a hrozí, že by ho ministerstvo nemuselo schválit.

Co by to pro náš region znamenalo? V první řadě by přišel o stamiliony z evropských fondů. „Nebudu sdělovat částku, bylo by to jen abstraktní číslo,“ dodala ministryně na dnešní tiskové konferenci.

IPRÚ, o kterém se dnes hodně mluvilo, navazuje na programy rozvoje měst z minulého programovacího období. Peníze ale nebudou určeny jen městům Liberec a Jablonec, ale musí podle Šlechtové přispět k rozvoji dalších 60 až 80 obcí v jejich nejbližším okolí. Nestačí tak vytvořit jen zásobník projektů, které vyčerpají přidělené peníze.

"Ministerstvo pro místní rozvoj očekává kvalitní strategii integrovaného plánu rozvoje území," zdůraznila Šlechtová. To podle ní bude rozhodující pro přiznání a výši přidělené dotace. "Pokud nebude kvalitní strategie, nemusí být žádný program, nebo může být zacílen třeba jen na dopravu nebo životní prostředí," upozornila ministryně.

Také pro Liberecký kraj je přitom program klíčový, upozornil hejtman Martin Půta (STAN). "Bez něho se nepodaří naplnit hlavní cíle, které k jeho vzniku vedly, jako je sdílení služeb v širším území než je jen území měst Liberce a Jablonce nad Nisou," řekl hejtman.

I kraj chce z programu získat peníze na některé projekty. Zatím jich připravil šest dohromady za zhruba 400 milionů korun. Mezi nimi je rekonstrukce silnice v Oldřichově v Hájích, modernizace Severočeského muzea v Liberci a jeho expozic. Liberecký kraj by také rád vybudoval centrum odborného vzdělávání a provedl úpravy středních škol s cílem umožnit vzdělávání handicapovaných studentů.

Do debaty se dnes zapojil také liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO), kterému nezbylo nic jiného, než problémy v přípravě programu přiznat. "Máme co dohánět, takže jsme si naplánovali nějaké schůzky a budeme se snažit dát tomu nějaký harmonogram, kterým zrychlíme přípravu. Byla by hrozná škoda, kdyby území Liberec, Jablonec a ty přilehlé obce o ty peníze v tomto období přišly," řekl Batthyány.

Ke klíčovým projektům, na něž by v rámci programu měly jít peníze, patří podle něj dokončení modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem a její prodloužení do centra Jablonce. Peníze by ale měly jít také třeba na komunitní centrum nebo projekty na podporu sociálního bydlení.

Konečným termínem, do kdy musí být odevzdány všechny podklady, je březen 2016.

Ministryně dnes společně s hejtmanem Libereckého kraje navštívila například hasičskou zbrojnici v Krásné Studánce nebo si prohlédla projekt rekonstrukce infrastruktury po povodních v Heřmanicích.

S využitím ČTK

Štítky Liberecký kraj, Karla Šlechtová, peníze, Heřmanice, Liberec XXXI-Krásná Studánka, ANO 2011, Jablonec nad Nisou, projekt, Liberec, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecko navštívila ministryně Karla Šlechtová. Navštívila hasičskou zbrojnici v Krásné Studánce i Heřmanice  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.