Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V tento den: V roce 1939 začala v Liberci výstavba Hitlerovy dálnice

Před 77 lety se začal v Liberci a jeho okolí realizovat projekt takzvané Hitlerovy dálnice. 18. dubna 1939 v místě dnešní tramvajové zastávky Spáleniště provedl slavnostní výkop zástupce župního vedoucího Fritz Köllner a výstavba mohla začít. Dodnes jsou na několika místech ve městě patrné terénní úpravy.

Asi největší dochovanou částí je propustek nedaleko Karlova. Padesát metrů dlouhou betonovou stavbu zde doplňuje i násep mostu, který ale nikdy nevznikl.

Projekt dálnice byl více než velkorysý. Měla vést od Mimoně a do Liberce se měla dostat tunelem pod Ještědem. Ten byl plánovaný na místě dnešního Panského Lomu. Odtud pak měla auta pokračovat přes Hanychov a Karlov k Bílému Kostelu a Chrastavě, kde už ji víceméně kopíruje současná silnice. Dálnice pak měla pokračovat na Görlitz a v Německu by se napojila na německou dálniční síť.

Liberec tak měl být spojnicí mezi Berlínem a Vídní na trase Žitava – Liberec – Pardubice - Brno. Tato varianta měla být dokonce o 32 kilometrů kratší než všechna v té době existující spojení.

K tomu ale již nikdy nedošlo, Obrat ve válce přinesl i stopku podobným projektům v libereckém územním plánu z devadesátých let se ale se silnicí stále počítalo. Prý jako s alternativou k současnému průtahu městem.

Zbytky říšské dálnice jsme zmapovali před dvěma lety. Článek najdete tady

Autoři | Foto repo Kniha o Liberci

Štítky Liberec, dálnice, Adolf Hitler, projekt, stavba, Fritz Köllner, Spáleniště, Německo, Berlín, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V tento den: V roce 1939 začala v Liberci výstavba Hitlerovy dálnice  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.