Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turnovský zlatník vytváří korunovační korunu Karla IV. Žádná jiná replika v tuzemsku není

Šperkař a zlatník Jiří Urban vytváří v Turnově repliku koruny, kterou si nechal zhotovit Karel IV. ve 14. století pro svoji korunovaci na římského krále. Kopie by měla být hotová do tří týdnů, řekl dnes Urban. Zda je ve světě nějaká jiná replika, neví. "U nás ale určitě žádná jiná není," uvedl.

Originál je obvykle uložený v klenotnici Dómu v německých Cáchách, nyní je ale na výstavě v Praze. Do Čech se koruna vrátila po 667 letech. Urban měl možnost se s ní detailně seznámit už loni v Cáchách.

Turnovský šperkař v minulosti vytvořil kopie dvou jiných korun spojených s Karlem IV., císařskou Svaté říše římské a českou svatováclavskou. "Tato je zpracována dost podobně jako svatováclavská," uvedl Urban. Korunu si podle něj nechal Karel IV. vyrobit v Praze a v Cáchách se jí nechal korunovat na římského krále. "Byl to nezbytný akt, bez toho nemohl pomýšlet na císařskou korunovaci," řekl turnovský zlatník. Koruna nese jméno slavného panovníka z devátého století Karla Velikého, jemuž je zasvěcena.

Stejně jako originál bude replika ve stříbře a zlacená. Budou na ní i přírodní drahé kameny, tím se bude odlišovat od jiných replik královských korun. "Bude to asi první kopie, která bude ctít i materiály," řekl Urban. Obvykle se podle něj při vytváření replik používají syntetické kameny či skleněné kompozice. Na koruně Karla Velikého je 82 kamenů a přes 100 perel. "Nejvzácnější kameny jsou antické gemy," řekl Urban. Kopie rytin v kameni vytvořila glyptička Eva Víšková Mrákotová, ostatní kameny brousil Jan Kroupa. "Každý kámen je jiný," řekl Urban.

I kvůli tomu byla složitá už jen samotná příprava, každý kámen se musel měřit. Urban prozkoumal také další detaily koruny, v počítači má asi 1000 fotografií. "Dva až tři měsíce mi trvalo, než jsem si korunu rozkreslil na papír," uvedl Urban. Nyní má hotový korpus. V dalších dnech na něj bude montovat vybroušené kameny tak, aby měly stejné umístění jako na originálu. Korunu je také třeba pozlatit. Po dokončení repliku získá společnost Marie, která pořádá putovní výstavu Magičtí Lucemburkové. Právě na podnět předsedy tohoto spolku Oldřicha Beneše koruna vzniká. Podle Urbana bude zřejmě poprvé vystavená v polovině září na zámku Loučeň na Nymbursku.

Urban se vytváření replik věnuje dlouhodobě, a to nejen korun spojených s Karlem IV. V muzeu v Poličce je jeho kopie pohřební koruny Přemysla Otakara II., v Lednicko-Valtickém areálu má repliku vévodské a knížecí lichtenštejnské koruny, je i autorem kopie knížecí "Salmovské" koruny. Urban vytvořil i repliky korunovačních klenotů nebo Sedlecké monstrance či šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. a kříž pro papeže Jana Pavla II.

Autoři

Štítky Jiří Urban, Karel IV. Lucemburský, Cáchy, Turnov, Praha, Karel Veliký, Svatá říše římská, Česko, Alžběta II., Jan Pavel II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovský zlatník vytváří korunovační korunu Karla IV. Žádná jiná replika v tuzemsku není  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.