Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Lomnice nad Popelkou dokončila první etapu Rohanské stezky, trailů pro cyklisty

Lomnice nad Popelkou dokončila první etapu Rohanské stezky, která označuje nové trasy pro cyklisty vybudované na svahu vrchu Tábor. Zatím budou mít cyklisté k dispozici čtyři traily na zhruba pěti kilometrech. Město za jejich vybudování zaplatilo 4,6 milionu korun, slavnostně je otevřelo včera.

"Hlavní nástupní místo je Pod Alainovým křížem s dojezdy jednotlivých trailů v blízkosti koupaliště a Oborského rybníka. Idea byla a je, aby při budování a úpravě stezek docházelo k co nejmenšímu poškozování prostředí," uvedl místostarosta města Zdeněk Rajm (Nezávislí). Podle něj vznikly jak lehce zvlněné trasy pro děti či začátečníky, tak i obtížné trasy s přírodními a umělými překážkami. Povrch trailů je přírodní z místního zhutněného štěrku, případně vápencového nebo uježděného jílu. Na první etapu vybudování Rohanské stezky získala Lomnice dvoumilionovou krajskou dotaci.

Obtížnost trailů je stejně jako u lyžařských sjezdovek označená barvami, kdy modrá značí nejlehčí a černá nejtěžší. Na nejnáročnější trase jsou překážky v podobě kamenných sekcí, kořenů a hrabanky i přejezdy potoka po úzkých lávkách. Traily nesou jména členů knížecího rodu Rohanů - Benjamin, Alain, Kamil a Karel. "Když se Rohanové po své emigraci z Francie usadili v Českém království, stalo se vedle Svijan a Sychrova významným také panství Lomnice nad Popelkou, které spojili především se svými lesnickými ambicemi. Kulturní krajina, kterou dnes procházíme pod horou Tábor, je z velké části dílem právě tohoto rodu," uvedl Rajm.

Nové traily jsou v prostoru takzvané Malé obory, v budoucnu by Lomnice chtěla rozšířit Rohanskou stezku do dalších míst v okolí Tábora. Jednat o tom bude se státním podnikem Lesy ČR, který je vlastníkem většiny pozemků v této oblasti. "Rádi bychom, aby se podařilo připravit i další etapy a postupně vznikly traily na všech svazích Tábora. Obdobný záměr připravuje i město Železnice na opačné straně svahu. Bude tu tedy výhledově možné obě díla vzájemně propojit," dodal Rajm.

Speciální trasy pro cyklisty v předchozích letech vznikly také na dalších místech v Libereckém kraji. Mezi nejznámější patří singltrek v okolí Nového Města pod Smrkem v Jizerských horách, trasy na Ještědu v Liberci, v krkonošské Rokytnici nad Jizerou či na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Lomnice nad Popelkou

Štítky ČR, kondice, správa, cykloturistika, Lomnice nad Popelkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Všude se s těma kolama budou cpát! Vždyť to je škodná, jak na horách tak v lesích,je po nich jenom binec. Dal bych to do referátu myslivcům!

Neděle, 1. září 2024, 14:03Odpovědět

Lomnice nad Popelkou dokončila první etapu Rohanské stezky, trailů pro cyklisty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.