Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nenarodil jsem se, abych mluvil do zdi. Trenér Rada se opřel do vedení ligy, vadí mu tiskovky bez novinářů

Trenér jabloneckých fotbalistů Petr Rada po výhře 1:0 v úvodním kole nové ligové sezony nad Ostravou ostře odsoudil nařízení Ligové fotbalové asociace (LFA) o tom, že na tiskové konference kvůli koronaviru nadále nemohou osobně dorazit novináři. Dvaašedesátiletého bývalého kouče české reprezentace uráží, že musí mluvit do zdí a do skříní a s žurnalistiky je v kontaktu jen na dálku on-line formou. Nechápe, k čemu se potom testují a očkují. Kontakt s médii mu chybí.

„Tohle je možná jedna z mých posledních tiskovek. Nenechám se urážet, abych tady mluvil do zdi. To ať si na LFA sednou a trochu to promyslí. Nevidím důvod, proč by nemohli novináři přijít, jsou testovaní jako my. To je pod mou úroveň, abych tady mluvil do skříní. Bude mi 63 let a já tady nebudu mluvit do vzduchu. Nenarodil jsem se proto, abych tady mluvil do zdi," řekl Rada emotivně na on-line tiskové konferenci po utkání s Baníkem.

Od vypuknutí koronavirové pandemii probíhají v první lize podle manuálu LFA, která řídí v Česku profesionální soutěže, tiskové konference a rozhovory pro většinu novinářů on-line formou. Výjimkou je televize, která zápasy vysílá. Její reportéři mohou aktérům pokládat u hrací plochy otázky osobně, musejí ale dodržovat rozestupy a mít zakrytá ústa a nos.

Trenér Rada po utkání Jablonce s Baníkem

Pro novináře platí stejná pravidla jako pro další návštěvníky stadionů. Musejí mít po celou dobu nasazený respirátor a stejně jako diváci předložit bezinfekčnost. Na stadiony se dostanou pouze s negativním testem na koronavirus, certifikátem o provedeném očkování nebo potvrzením o tom, že v posledních 180 dnech prodělali covid-19. Antigenní testy nesmějí být starší 72 hodin, PCR odběry pak sedm dní. Od dokončení očkování musí uběhnout nejméně 14 dní.

„Tohle je diskriminace. Novináři tu (na stadionu) sedí a nemohou přijít. Víte co já jednou udělám? Půjdu ven, svolám novináře a u zdi budu s nimi dělat tiskovku. Nebo přijdu na tiskovku, abych nedostal pokutu, ale budu strohý - dobrý, špatný a nic víc. Vždyť my jsme jak cvičené opice v zoologické zahradě a i na ty opice se můžou jít lidi podívat. Novináři k fotbalu patří a jestli jsou taky testovaní, tak tady můžou být," poznamenal Rada.

„Jestli to někoho neuráží, tak mě jo. Může to být novinář z Baníku, z Mladé Boleslavi, je mi to jedno. Můžou do mě šít, ale ať tady jsou. Kruci. Už mě to štve. Sem jede novinář z Ostravy a bude sedět za zdí? Kde to jsme? Hlava mi to nebere," doplnil Rada.

Zatímco novináři osobně nemohou na tiskové konference, hlediště stadionů s kapacitou do pěti tisíc míst mohou být od nové sezony zaplněna stoprocentně. Na stadiony pro pět až deset tisíc lidí může pět tisícovek příznivců, v arénách nad deset tisíc pak může být obsazena polovina sedadel s dodržením rozestupů.

„Jsme očkovaní, abychom byli připravení. Pak se naočkuji, mám dvě dávky a nemůžu s nikým komunikovat. Tak si mám dát třetí, čtvrtou dávku? Je to špatně. To není, že bychom porušovali nějaká pravidla, že by to mohlo jít číselně nahoru. O tom ne," dodal Rada.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FK Jablonec

Štítky Sport, fotbal, koronavirus, první, 1. kolo, Jablonec nad Nisou, Ostrava, Rada, Petr Rada, tisková konference, COVID-19, Ligová fotbalová asociace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenarodil jsem se, abych mluvil do zdi. Trenér Rada se opřel do vedení ligy, vadí mu tiskovky bez novinářů  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.