Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sedm ligových zápasů na trávníku, který neroste. Mým snem je hybrid, říká technický ředitel Slovanu Čadílek

Po utkání se Slavií se neřešilo nic jiného. Oraniště, pole, takové týmy nemají být v lize. Slovan to za stav trávníku pěkně schytal. Přitom loni v létě hřiště rekonstruoval za skoro devět milionů a ještě v říjnu bylo hodnocené lépe než trávník Slavie. Co se tedy s trávníkem stalo? Podle technického ředitele klubu Vlastimila Čadílka jde o několik vlivů, ať už dlouhé vegetační období, nereálné finanční nároky na udržení trávníku přes zimu, ale i další problémy. Podle něj by pomohl hybridní trávník, jenže to je podle něj investice za dalších osm milionů korun.

Slovan po špatném hodnocení od svazové Komise pro stadiony rekonstruoval hřiště už loni. Proč?
V roce 2020 jsme dostali jen 22 bodů z 30. Hřiště mělo dva hlavní problémy – lipnice, což je plevel, nesmí jít přes 40 procent, my jsme měli sedmdesát. Druhý problém byla propustnost hřiště, voda neodtékala, jak měla. Na základě toho se loni dělala kompletní rekonstrukce hrací plochy. Vyměnilo se zavlažování, které je řízené počítačem. Vyhodnocuje vlhkost vzduchu a další věci. Vyměnilo se i pískové podloží, které špatně propouštělo vodu. Šli jsme do evropské pískové jedničky, písek se vozil z Polska. Zaplatili jsme téměř devět milionů korun.

Do rozhovoru vstupuje také mluvčí klubu Tomáš Čarnogurský: Rekonstrukce byla náročnější a nákladnější, než je běžná výměna trávníku. Určitě to tedy není tak, že bychom pro to dost nedělali, nebo dost neinvestovali.

V říjnu pak proběhla další kontrola hřiště, jak Slovan dopadl?
Jako Slovan jsme se objevili v kategorii A s devětadvaceti body. Byli jsme jedno ze dvou nejlépe hodnocených hřišť za první a druhou ligu. Teď je stav, jaký je. Od října v Liberci žádná tráva neroste a neroste ani dnes. Na trávníku se přitom odehrálo sedm ligových utkání. Liga končila 19. prosince a začala v únoru. Tohle je důsledek toho, když se na trávě, která neroste, odehraje tolik zápasů.

Je to tedy jen kvůli tomu, že se na trávě hrálo v době vegetačního klidu?
Měli jsme ještě jiné problémy, kdy se nám do trávníku už v létě dala travní choroba, která se musela léčit, to samozřejmě k pevnosti travního listu nepřispěje. Další choroba se nám do trávníku dala v zimě, protože to hřiště prakticky vůbec nebylo pod sněhem a působily na něj další vlivy. Aktuální neutěšený stav je po všem, co jsme udělali a co děláme. Nevíme, kde je chyba.

Jak ještě Liberec investuje do trávníku?
Za posledních pět let se nám podařilo doplnit i vozový park a techniku na údržbu hřiště, dnes jsme soběstační na všechny zásahy, které se na trávě dělají. To byla investice za si pět milionů. Kromě výměny trávníku už si tak děláme všechno sami.

Přesto trávník vypadá, jak vypadá.
Stav je hrozný. Po Slavii jsme opět udělali vše, co se dalo. Vyčesat, vertidrén – provzdušnění, aby tam šel kyslík. Dosívalo se, hnojilo. Děláme vše proto, aby za tří týdny na Teplice byl trávník lepší. Tráva ale roste, když je v noci nad pět a přes den nad deset stupňů. Což v Liberci zatím není. Snažili jme se i topit zespodu, když jsme viděli, jaká je to hrůza. Substrát sice natopíte na nějakých deset, dvanáct stupňů, ale když máte z vrchu minus čtyři, tak je to úplně jedno. Topení za den nás přitom vyjde na pětatřicet tisíc.

Když se bavíme o tom, co Slovan do trávníku investuje, ať už je o peníze, ale i práci lidí, jak se pak poslouchá kritika fanoušků Slavie, ale i trenéra Trpišovského, který sám v Liberci trénoval?
Tak kritika od trenéra Slavie je oprávněná. Když Slavia přijela, šel jsem za Jindrou Trpišovským a jeho realizačním týmem a řekl jim, že se omlouvám, ale že vím, že to je hrůza. Jsme si toho samozřejmě vědomí, ale nestrkáme před tím hlavu do písku. Na druhou stranu chci všechno dělat perfektně a je to pro mě velmi složité období. Je to oblast, za kterou zodpovídám a můžu se desetkrát omlouvat, ale nespím kvůli tomu, volám různě co s tím. Bylo tady hodně odborníků, i člověk, který se stará o golfová hřiště, nikdo nám ale nedokázal poradit.

Může to být i umístěním hřiště u řeky, ve skále?
Určitě to tomu neprospívá, snažili jsme se to prosvětlit úpravou střechy tribuny, ten efekt ale není tak velký, jak jsme doufali.

Čarnogurský: Pár dnů před Slavií se odehrál zápas s Pardubicemi, padlo pět branek a hrát se na tom dalo. Stav není optimální, ale pozornost se na to obrátila určitě i tím, že Slavia prohrála a průběh zápasu tomu navíc pomohl. Tenhle zápas to pro nás možná byla výhoda a přiznali to hráči i trenér, na druhou stranu v dalších zápasech my budeme tým, který chce tvořit a bude to pro nás nevýhoda.

Problém je i to, že ostatní plochy, které spravujeme, v takovém stavu nejsou. Na tréninkovém hřišti kluci trénují už skoro měsíc a tráva je tam mnohem lepší. Na Letce v mládežnickém areálu je tráva také lepší. Řešili jsme i případnou reklamaci trávníku, ale když nikdo neví, čím to je, nemáme co reklamovat.

Hřiště se dělají v celé Evropě stejně, dodavatel si pěstuje vlastní trávu. Nemůžeme ho podezírat, že by něco odflákl, pro ně je to také vizitka. Jsou z toho nešťastní stejně, jako my. Za svoje peníze tady navíc dělají řadu věcí, sami to chtějí vyřešit.

Viděli jsme bláznivý zápas, hodnotil utkání se Slavií trenér Slovanu Kozel. Řešil se stav hřiště

Slovan po čtyřech a půl letech dokázal porazit Slavii, i když od dvacáté minuty hrál v oslabení. Pomohl mu i stav hřiště, které ligový trávník vůbec nepřipomínalo. A také se kvalita hrací plochy po utkání hodně řešila. Podle domácího trenéra...

Co se tedy dá s trávníkem udělat?
Teď je pro nás rozhodující období, koncem března snad začne růst tráva. Potřebujeme, aby do půlky května začala tráva sílit a prorůstat do spodní vrstvy. Když se to povede, uděláme po poslední utkání velkou rekonstrukci a na konci července na novou sezonu bude tráva dobrá. Pokud nám ale do května tráva nezesílí, je to téměř na to to sloupnout a udělat znovu.

Na umělé trávě se liga hrát nemůže, přesto, bylo by to pro Slovan řešení?
Byl bych pro to všemi deseti.

Čarnogurský: To je samozřejmě názor technického ředitele, vedle v kanceláři u trenérů by to bylo jinak (úsměv).

Samozřejmě sportovci umělku nechtějí, ale pro nás a pro Jablonec by tuto výjimku měli povolit. Pokud ji ale nepovolí, je tu ještě jedna věc.

Povídejte.
Už jsme s tím koketovali, jde o systém hybridního trávníku, kdy se do přírodní trávy přidá umělá. Kromě velkých klubů na západě to má například Trnava, se kterou už jsme to řešili. Dělají to Turci. Když vám vzroste tráva, najede na hřiště jakoby velký šicí stroj a ten trávu prošije a do hloubky osmnácti centimetrů udělá smyčku, která vylézá nad povrch 1,5 centimetru. Zhruba 25 procent povrchu hřiště je pak umělá tráva, hřiště se ale může normálně sekat. Kolem umělých vláken tráva zakoření a téměř vůbec se netrhá. Pokud bychom dnes měli takový systém, vypadá to úplně jinak.

A cena?
Zhruba osm milionů korun, aby firma přijela a všila.

Dá se zařídit, aby trávník rostl i přes zimu? Co je proto potřeba?
To je pro nás už z jiného světa. Investice, na které klub typu Slovanu nemá. Jde o zavlažování zespodu, ohřívání vzduchem ze spodu, stejně vhánění kyslíku ze spodu. Velké kluby také jednou, dvakrát za sezonu mění trávník.

U nás si to může někdo dovolit?
Jedině Sparta a Slavia. Topí celou zimu z jedné straně, z vrchu zase mají UV rampy a na trávník svítí. Tráva potom roste i přes zimu, v lednu můžou sekat. My budeme poprvé sekat možná v půlce dubna. Jenže když budu v zimě měsíc topit v Liberci, je to milion korun. To samé svícení z vrchu, při dnešních cenách to odhaduji na zhruba dva miliony u měsíčního svícení.

Čarnogurský: I kdybychom do toho tyto částky, které pro nás nejsou reálné, investovali, přídavný efekt stejně není zaručený. Trávník by určitě byl lepší. O kolik, to ale nevíme.

Asi bychom ale nebyli mezi pěti, kteří jsou teď kritizovaní.

Kde jsou v Česku nejlepší hřiště?
Velmi dobrou práci odvádí kluci v Olomouci a Mladé Boleslavi. Ale i v Boleslavi mají teď problémy, protože jim tam hrají dva týmy ligu. I v Olomouci mají údajně tuhle zimu problémy, hrajeme tam v neděli, tak se těším, že se na jejich hřiště podívám. Ale ve chvíli, kdy končíte v prosinci a začínáte v únoru, je nesmysl, aby trávníky byly všude v ideálním stavu.

Čarnogurský: Na libereckém hlavním stadionu se hrají jen zápasy, a předzápasové tréninky, ani ty ale nejsou celé.

Cesta pro Slovan je hybrid?
Pokud najdeme sponzora, napište, že je sbírka na hybrid a jsem hned pro (smích). Věřím, že přes léto trávu vypěstujeme, na podzim může firma přijet a udělat to.

To je tedy takový váš sen?
Přesně tak, to je můj sen, který se mi ale letos nejspíš nesplní. Letos se ale kvůli mistrovství světa končí už v listopadu a my přes zimu potřebujeme mít hustou kvalitní trávu, aby bylo na čem v lednu hrát.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, slavia, trávník, čadílek, FC Slovan Liberec, tráva, zima, Liberec, Olomouc, Pardubice, Teplice, Evropa, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm ligových zápasů na trávníku, který neroste. Mým snem je hybrid, říká technický ředitel Slovanu Čadílek  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.