Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Štolpišském ledopádu lezci kombinují zábavu s průzkumem

Skalní útvary pokryté ledem v údolí Velkého Štolpichu v Jizerských horách lákají v těchto dnech vyznavače takzvaného ledolezení. Nejde jen o zábavu, ale také o průzkum starých dolů.

"Do některých se nedá dostat v létě, když tam teče voda, ale krásně se dají prolézt v zimě. Kombinujeme tak naší zálibu se studiem," uvedl jeden z lezců Ivan Rous. Štolpišský ledopád se nachází v CHKO Jizerské hory, proto není podle něj určený pro masové horolezectví. "Jezdíme sem hodně let. Víme, kam šlapat, aby nedocházelo k poškození přírody," uvedl.

Výhodou proto podle něj je, že oblast není úplně snadno dostupná. "Od silnice musíme zvládnout nějakých 400 metrů převýšení. To je jako jít například od spodní stanice lanovky nahoru na Ještěd v Liberci," uvedl Rous. Ledopády v údolí Velkého Štolpichu mají kaskádovou podobu, největší mají na výšku až 20 metrů. Každou zimu mají trochu jinou podobu. "Jsou ledopády, které dobře natékají, když do nich praží slunce. Pak jsou ledopády, které natékají lépe, když je pod mlhou a mrzne. Někdy také záleží, zda voda teče na ledu či pod ním," uvedl Rous.

K ledolezení moc jiných vhodných lokalit v Jizerských horách a Krkonoších není. Více jich je podle Rouse na polské straně hor. "Většinou si je lezci nechávají pro sebe, aby se z toho nestala masová záležitost," dodal. Mezi lezci patří v Jizerských horách k nejznámějším ledopád v bývalém lomu v Oldřichově v Hájích na Liberecku.

Autoři | Foto Ivan Rous

Štítky Jizerské hory, zábava, průzkum, CHKO Jizerské hory, Liberec, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Štolpišském ledopádu lezci kombinují zábavu s průzkumem  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.