Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lyžařská sezona byla pro areály v Libereckém kraji nadprůměrná

Letošní sezonu hodnotí provozovatelé největších skiareálů v Libereckém kraji většinou jako nadprůměrnou, i když klimatické podmínky lyžování nepřály tak jako minulou zimu. Začátek sezony byl teplý, přelom února a března až moc mrazivý a přírodního sněhu málo, shodli se. Díky technickému zasněžování ale bylo sněhu na sjezdovkách dostatek po celou zimu. Pro většinu areálů sezona ještě nekončí, pokračovat chtějí do Velikonoc a v Harrachově se bude lyžovat asi až do poloviny dubna.

"Sezona byla dobrá. Pro areály bylo důležité přežít tři oblevy, dvě prosincové a potom další ze začátku ledna. Kdo měl dostatek technického sněhu, tak si myslím, že neměl vůbec žádné problémy. Aspoň my jsme je nepociťovali," uvedl ředitel skiaráelu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Vít Pražák. Podle něj se na české hory vrací stále více tuzemských lyžařů. "Nám se také povedla kampaň v Polsku, takže jsme spokojeni," dodal ředitel největšího skiareálu v kraji. Odhaduje, že návštěvnost by mohla být obdobná jako minulou sezonu, jež patřila k nejlepším za posledních deset let. "Konečná čísla ale budu vědět až po sezoně," konstatoval Pražák. V Rokytnici by se mělo lyžovat do Velikonoc.

Spokojeni s dosavadním průběhem sezony jsou i v sousedním Harrachově, který bude lákat na lyžování zřejmě ještě zhruba měsíc. "Z hlediska ekonomického jsou hlavní Vánoce a únor, a to proběhlo podle očekávání," uvedl zástupce ředitele harrachovského skiareálu Vlastislav Fejkl. "O Vánocích se lyžovalo u nás i na Rýžovišti, což nebývá zvykem," dodal.

Na úrovni minulé zimy byla sezona pro krkonošské Paseky nad Jizerou. "Vánoce byly dobré, malinko slabší leden, ale únor zase o dost silnější," uvedl za středisko Martin Řípa.

Hodně složitá byla letošní sezona pro společnost Ski bižu, jež provozuje v Jizerských horách areály v Bedřichově, na Severáku a na Tanvaldském Špičáku. "Pro nás to byl očistec, klimaticky nebyla sezona nejlepší a přírodního sněhu bylo málo. Na to dojel Bedřichov, který je z poloviny na přírodním závislý," uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. V Bedřichově se nedalo lyžovat kvůli oblevám část ledna a sezona pro něj skončila už před týdnem. I tak ale budou podle Bažanta sezonu hodnotit jako velmi dobrou. "I když absentoval Bedřichov, jsme na úrovni loňského roku, který byl pro nás top. Letos se k tomu blížíme," řekl. Podle něj výrazně stoupl zájem hlavně o Tanvaldský Špičák.

Nového provozovatele má od letošní sezony Ještěd v Liberci. Město areál pronajalo firmě TMR. "Pro nás to byla náročná sezona, areál jsme přebírali až 22. prosince," uvedla za nového provozovatele Renata Balašová. Sezonu i proto hodnotí jako průměrnou, cílem je do budoucna výrazně zlepšit kvalitu lyžování. Sezona na Ještědu končí dnes.

Autoři

Štítky lyžování, zima, Rokytnice nad Jizerou, Harrachov, Tanvaldský Špičák, Paseky nad Jizerou, Černá Říčka, Bedřichov, Ještěd, lyže, lyžař, Tatry Mountain Resorts, Liberecký kraj, Velikonoce, Vánoce, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská sezona byla pro areály v Libereckém kraji nadprůměrná  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.