Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Libereckým skokanům zoufale chybí skokanský areál. Musí dojíždět

Členská schůze libereckého oddílu skoku na lyžích a severské kombinace se uskutečnila minulý čtvrtek v Hotelu Liberec. Řešila se především neutěšená situace mladých skokanů, kteří nemají ve městě žádný areál a musí dojíždět.

„Skokani z Liberce zoufale potřebují skokanský areál, ve kterém mohou trénovat všechny věkové kategorie od předžáků po starší žáky. Tento areál stále chybí a naši mladí skokané musí pravidelně dojíždět na tréninky do vzdálených lokalit, jako je např. Lomnice nad Popelkou, Desná, Harrachov a sousední Německo," řekl sportovní manažer oddílu Oldřich Nejedlo.

Proč se neskáče v areálu v Ondříčkově ulici?

Skokanský areál byl vystavěn v 60. letech minulého století. Bohužel v minulých letech byl totálně zdevastován bezdomovci. Navíc tento prostor, který je semknutý v okolní zástavbě není možné dále rozšiřovat a nevyhovuje dnešním požadavkům. Kdybychom i přesto chtěli tento malý prostor využít, bylo by třeba všechny konstrukce zbourat a na tomto malém prostoru bychom dokázali postavit pouze jeden malý můstek, který je nedostatečný pro výchovu dětí ve věkovém rozpětí od 5 do 15 let, vysvětlil předseda oddílu Miroslav Sadvar.

Přesto mají mladí skokané vynikající výsledky. Titulem mistryně ČR se nově pyšní Natálie Nejedlová a vícemistrem ČR se stal Jakub Šusta. Neztrácí se ani na zahraničních závodech. Příkladem toho je ovládnutí podzimního závodu v německém Spitzkunnensdorfu.

V Liberci není kde trénovat

Předseda oddílu Miroslav Sadvar zmiňuje. „Náš oddíl v tuto chvíli nemá v Liberci žádnou možnost tréninku s našimi svěřenci. Dříve jsme mohli se svolením majitele skákat na můstcích v Lidových sadech, v Ondříčkově ulici. Areál už ale nevyhovuje dnešním požadavkům a po případné rekonstrukci by tu vznikl jediný můstek, který by stejně nestačil," vysvětil. 

Děti tak podle něj musí neustále cestovat do více či méně vzdálených areálů. „Děti stráví více času přesunem na trénink než samotným tréninkem a jsou z domova celé odpoledne. Úkoly do školy poté dodělávají pozdě večer. Další je, že jen málo dětí a jejich rodičů snese takovouto zátěž a raději s tímto sportem skončí. No a poslední skutečností jsou velké náklady na provoz a opravy našich bohužel již stařičkých mikrobusů," dodal Sadvar.

Polovina peněz na opravy aut

Právě oddílový autopark spolyká velké množství financí. „Téměř celá polovina získaných financí v letošním roce musela být použita na opravu mikrobusů. Pokud bysme tak neučinili, naši skokané by se nemohli zúčastňovat tréninků a zároveň závodů. Tím by tento sport v Liberci zanikl. Peníze zaplacené za opravy mikrobusů byly původně plánovány na nákup sportovního oblečení pro naše malé skokany," řekl Nejedlo

Díky nově získanému sportovnímu partnerovi firmě O´Style, která se rozhodla podpořit liberecké skokany, a stávajícím partnerům (Generální partner SONAD engineering s.r.o., Lukov Plast spol. s r.o. , MKV plošiny, SVS, Autojeřáby - Jiří Čížek a Milan Dvorský) mladí skokané dostanou nové oblečení.

Autoři | Foto SK Ještěd

Štítky skoky na lyžích, SK Ještěd, Liberec, trénink, oprava, Německo, Česko, Harrachov, Lomnice nad Popelkou, Desná, Jiří Čížek

Libereckým skokanům zoufale chybí skokanský areál. Musí dojíždět  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.