Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Ještědu vykácí sedm hektarů lesa. K záměru rozšíření sjezdovek bylo několik připomínek

Vybudování nové sjezdovky a částečné rozšíření dvou nynějších tratí ve skiareálu na Ještědu v Liberci by mohlo přispět k bezpečnějšímu lyžování. Stát to bude kolem 150 milionů korun a cílem je sjezdovku Nová Skalka otevřít už letos, na začátku zimní sezony. Projekt je ve fázi zpracování takzvané EIA, která posuzuje vliv staveb na životní prostředí.

Podle ředitele skiareálu Jakuba Hanuše zpracovaná dokumentace už odráží připomínky zájmových spolků i správních orgánů. „Dostali jsme několik desítek připomínek."

V pondělí se projekt projednával veřejně, lidé mohli předložit další námitky. Prakticky ale zazněla jediná, a to že se nebude zalesňovat horní část současné sjezdovky Skalka. Zpracovatel dokumentace pro EIA Pavel Bílek to zdůvodnil tím, že místem povede i nová sjezdovka, protože má být nejnižšší obtížnosti, tedy modrá. Kvůli tomu nemohou být v místě vysázeny stromy.

Širší sjezdovky

Nová sjezdovka by měla částečně odstranit slabinu areálu, což jsou úzké sjezdovky. V některých místech mají na šířku jen 12 metrů. „V prvé řadě chceme mít bezpečnější areál. To je důvod, proč do toho jdeme, abychom ho uzpůsobili méně zdatnějším lyžařům," uvedl Hanuš. Sjezdovka Nová Skalka by měla být dlouhá přes 1,5 kilometru, široká bude od 40 do 50 metrů a bude osvětlená v celé délce. Záměrem je také rozšíření sjezdovek Slalomák a Liberecká a Beranovy cesty od dolní stanice kabinové lanovky ke konečné tramvaje. „Když úspěšně uzavřeme proces EIA, v srpnu bychom chtěli začít se stavebními pracemi," uvedl Hanuš.

Kvůli vybudování nové sjezdovky a rozšiřování současných by mělo být vykáceno skoro sedm hektarů lesa, v němž převažuje smrk ztepilý. V původním záměru se počítalo ještě s rozsáhlejším kácením. „Místy jsme upravili profil trati tak, abychom eliminovali vliv na krajinný ráz," řekl Hanuš.

Méně zemních prací

Okraj lesa by tak neměl do vzniklého bezlesí přecházet zprudka, ale bude členitější. Z 26000 na 21000 metrů krychlových se podle záměru zmenší také rozsah zemních prací na nové sjezdovce. Zachovaný u ní zůstane i skalní biotop, odtěžený kámen se přesune ze středu sjezdovky na její okraj.

Aby zůstala na kopci voda i po odlesnění, na nové sjezdovce budou svodnice, které budou vodu odvádět do vsakovacích jam. Minimální vliv by podle dokumentace mělo mít rozšíření sjezdovek i na faunu, přestože zde žije 14 chráněných druhů, z toho jeden kriticky ohrožený a čtyři silně ohrožené. Třeba u obojživelníků se počítá s vybudováním náhradních tůní.

Autoři | Foto SKI Ještěd

Štítky lyžování, Ještěd, skiareál, kácení, sjezdovky, skalka, sjezdovka, les, EIA, Nová Skalka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ještědu vykácí sedm hektarů lesa. K záměru rozšíření sjezdovek bylo několik připomínek  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.