Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2020: Ve středu volí lidé v karanténě. Jak na to?

Letošní volby jsou specifické v tom, že budou volit i lidé, kteří mají nařízenou karanténu. Pro tyto voliče jsou připravené tři možnosti: DRIVE-IN volby, přenosné hlasovací schránky a hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb. Všechny tři způsoby mají svá pravidla. Liberecká Drbna přináší jejich kompletní přehled.

DRIVE-IN hlasování

Lidé, kterým je nařízena karanténa mohou volit ve středu 30. září od 7:00 do 15:00 na speciálních drive-in volebních místech. Ta jsou v Libereckém kraji celkem čtyři: Liberec, Jablonec, Česká Lípa, Semily. Jejich přesné adresy najdete v článku níže.

Jak to probíhá?

Veškerá administrativa během hlasování probíhá pouze z auta v okresu, kde má volič trvalý pobyt.

Na prvním stanovišti se řidič / volič prokáže občanským průkazem nebo pasem. V této chvíli může být komisí požádán, aby sejmul roušku. Komise skládající se ze třech vojáků a jednoho zapisovatele dá řidiči obálku označenou razítkem krajského úřadu a u voleb do Senátu číslem volebního obvodu.

ANKETA: Krajské volby se blíží. Kdo by získal váš hlas?

Nadcházející krajské volby klepou na dveře. Pojďme si udělat takový malý průzkum, jak by mohly dopadnout. Hlasujte tak, jako by se jednalo o skutečné volby. Na výběr máte ze všech stran, které kandidují v Libereckém kraji.

Na druhém stanovišti volič lístky vyplní a připraví do obálek pro vhození do volební urny. Stejně jako v běžné volební místnosti platí pravidlo, že šedé hlasovací lístky a obálky patří pro volbu do zastupitelstva Královéhradeckého kraje a žluté do senátu.

Na třetím stanovišti k vozu přistoupí člen komise s volební urnou. Volič je do ní vhodí z okénka svého vozu a odjede. 

DRIVE-IN místa v Libereckém kraji:

  • pro okres Liberec (Liberec, parkoviště v Pastýřské ulici, za budovou Policie ČR GPS: 50.7736017N, 15.0584208E)
  • pro okres Jablonec (Jablonec nad Nisou, parkoviště u Městské haly, U Přehrady 4747/20 GPS: 50.7329089N, 15.1798256E)
  • pro okres Česká Lípa (Česká Lípa, prostor v Poříční 1918, GPS: 50.6819361N, 14.5447875E)
  • pro okres Semily (Semily, parkoviště u Sportovního centra, ulice 3. května 327 (GPS: 50.5999308N, 15.3376408E)

    Hlasování do zvláštních přenosných schránek

    Toto hlasování se bude konat ve stejných dnech jako to klasické. Tedy v pátek 2. října od 7:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 7:00 do 14:00. Tento způsob je pouze pro voliče, kterým je nařízena karanténa a z vážného důvodu nemohou použít způsob DRIVE-IN hlasování.

    Jak to probíhá? Nutná je registrace

    Aby mohl volič využít tohoto způsobu, je nutné, aby se telefonicky registroval u krajského úřadu. A to nejpozději do čtvrtka 1. října. Krajskému úřadu sdělí jméno, příjmení, datum narození, adresu trvalého pobytu a adresu, na kterém bude během voleb k zastižení.

    Komise za voličem přijde na uvedenou adresu a vyzve ho k hlasování. V případě, že nebude reagovat nebo neotevře, vyčká komise před vchodem maximálně deset minut. Pokud se volič k hlasování v této době nedostaví, platí, že hlasování tímto způsobem odmítl a nemůže volit jiným způsobem.

    Hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb

    Tento způsob voleb bude realizován ve čtvrtek 1. října od 7:00 do 22:00 a v pátek 2. října od 7:00 do 18:00. Využit ho může pouze volič, který je umístěn v sociálním zařízení kvůli nákaze COVID-19.

    Jak to funguje?

    Volba hlasování probíhá přímo v zařízení. Volit tímto způsobem mohou pouze ti, kteří mají trvalý pobyt v místě, kde se zařízení nachází. Seznam voličů zpracovala Krajská hygienická stanice Libereckého kraje a předala ho volební komisi, která tento způsob voleb bude zajišťovat.


    Ministerstvo vnitra České republiky doporučuje přednostně využít možnosti DRIVE-IN volby. V případě potvrzené nákazy by měl volič svoji totožnost prokazovat pouze občanským průkazem. Dobré je s sebou mít potvrzení od lékaře, či hygienické stanice.

    Ohodnoť článek

    Autoři | Foto FB: Obec Dobřejovice

    Štítky volby, 2020, Liberecký, kraj, středa, hlasování, karanténa, drive-in, termín, přehled, návod, Liberecký kraj, GPS, Liberec, Jablonec nad Nisou, Drbna.cz, Česká Lípa, Semily, Senát Parlamentu ČR

    Komentáře

    Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

    Alexander Stefek

    Abychom se neposrali z té angliny (drive-in). Český jazyk má tak velké množství slov na přeložení a my používáme anglinu. Fack

    Sobota, 3. října 2020, 07:08Odpovědět

    VOLBY 2020: Ve středu volí lidé v karanténě. Jak na to?  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

    Můj profil Bez reklam

    Přihlášení uživatele

    Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

    Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
    kodexem
    a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

    Zapomenuté heslo

    Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.