Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Starostové opět jasným vítězem, do zastupitelstva se nedostanou komunisté ani ČSSD

Je jasno. Starostové opět převědčivě ovládnou krajské volby. Hejtmanem tak potřetí v řadě bude Martin Půta. Ten už také avizoval, že se ještě dnes sejde se zástupci všech stran, které se do zastupitelstva dostanou. Půjde o ANO, Piráty, ODS a SPD.

S velký náskokem jsou v čele Starostové, kteří mají přes třicet osm procent hlasů, do krajského zastupitelstva se dostanou další čtyři uskupení (Piráti, ANO, ODS a SPD). Pod hranicí pěti procent jsou tradiční strany ČSSD a KSČM, do zastupitelstva by se nedostane ani uskupení PRO KRAJinu s Josefem Šedlbauerem, které se pohybuje kolem čtyř procent.

Jednání o budoucí koalici zahájí Starostové ještě dnes. „Myslím, že po volební kampani a předvolebních prohlášeních se dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s hnutím ANO, ale určitě ne ve volební koalici," řek Půtal. V žádném případě ale Půta nepočítá s tím, že by Starostové vládli v kraji sami, a to ani v případě, že by v zastupitelstvu získali nadpoloviční většinu z 45 mandátů. „Silná koalice je pro těžkou dobu určitě lepší než nějaká křehká většina," poznamenal Půta.

Hnutí PRO KRAJinu se do zastupitelstva nedostalo


Vyjednat koalici pro něj nebude právě jednoduché. Piráti, kteří už před volbami odmítli spolupráci s ANO, mají výhrady i k občanským demokratům. „Starostové jsou pro nás na prvním místě jako partneři pro koalici, v ODS nám vadí některé osoby," řekl lídr jejich kandidátky Zbyněk Miklík. Výhrady mají Piráti zejména k jabloneckým zástupcům strany, souvisí to s rošádou ve vedení Jablonce nad Nisou. Piráti, kteří byli původně s druhým ANO vytvořili spolu s další stranou vládnoucí koalici, skončili před rokem v opozici. V čele města teď stojí ODS s ANO.

ANO by v koalici se Starosty rádo pokračovalo. „Jsem přesvědčená o tom, že koalice fungovala po celé čtyři roky velmi kvalitně, takže my jsme v takové koalici nebo podobné připraveni fungovat i nadále," řekla starostka České Lípy a náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která už podruhé kandidátku ANO v Libereckém kraji do voleb vedla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, 2020, Liberecký, kraj, Starostové a nezávislí, ANO 2011, koalice, ODS, ČSSD, Martin Půta, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie, KSČM, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Starostové opět jasným vítězem, do zastupitelstva se nedostanou komunisté ani ČSSD  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.