Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2020: Propadla ČSSD i komunisté. Těžká porážka, řekl lídr Změny Jan Korytář

Zatímco na jedné straně probíhají jednání o nové krajské koalici, na straně druhé jsou poražení voleb. Zcela propadly tradiční strany KSČM a ČSSD, do zastupitelstva se nedostala ani uskupení PRO KRAJinu a Změna nebo koalice TOP09 a Společně pro Liberecký kraj.

Nejblíže do zastupitelstva mělo uskupení PRO KRAJinu s lídrem Josefem Šedlbauerem nebo Zuzanou Kocumovou. „Na kandidátce Pro KRAJinu se sešla řada mimořádných lidí. Tohle propojení chceme udržet, podporovat a rozšiřovat o další lidi. Děkujeme všem, kdo nám pomáhali a podporovali nás. Dneska to nedopadlo, ale víte jak - je to jen konec jedné etapy,“ uvedla strana po volbách na sociálních sítích.

Vyjádření PRO KRAJinu

S podobným programem šla do voleb i Změna pro lidi a krajinu. „Ukázalo se, že to rozdělení na dvě kandidátky byl nesmysl," řekl v reakci na výsledky lídr Změny Jan Korytář. „Osobně to vidím jako důsledek celé řady chyb, které jsme v minulosti udělali a za které nesu jako lídr hlavní odpovědnost,“ dodal.

V zastupitelstvu nebudou ani tradiční strany ČSSD a KSČM, kterým se moc nedařilo po celé zemi. „Nedokážu si to vysvětlit, čekal jsem, že se přes těch pět procent dostaneme. Musíme s tím něco udělat, blíží se volby do Sněmovny," řekl lídr KSČM Stanislav Mackovík.

Naopak krajský předseda ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl příliš výsledkem překvapený nebyl. „Čekal jsem to, v posledních letech jdeme pořád dolů, Liberecký kraj byl vždycky spíš pravicový," řekl Mečl. V letech 2008 až 2012 přitom sociální demokraté v Libereckém kraji vládli, od té doby ale podpora voličů jejich straně s každými volbami klesá.

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, změna, kraje, Liberecký kraj, pro krajinu, ČSSD, Jan Korytář, KSČM, TOP 09, Zuzana Kocumová, Jan Mečl, Stanislav Mackovík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Propadla ČSSD i komunisté. Těžká porážka, řekl lídr Změny Jan Korytář  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.