Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2022: Válka na Ukrajině a uprchlická krize kampaň v Libereckém kraji neovlivnily

Válka na Ukrajině a uprchlická krize se zatím do předvolební kampaně v Libereckém kraji zásadně nepromítly. V Liberci patří k hlavním tématům doprava, byty, rekonstrukce plaveckého bazénu i rostoucí náklady na energie. I samotné strany nebo jejich členové ale na pomoc uprchlíkům přispěli nebo se přímo do pomoci lidem postiženým válkou zapojili.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci ledna 8313 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. Od té doby ale získalo pobyt v kraji dalších bezmála 16 tisíc Ukrajinců, jejich počet se tak téměř ztrojnásobil. Na konci července jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 24 290. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku.

Žádná z dotázaných stran se nerozhodla ubrat z peněz na předvolební kampaň a poslat je třeba na některý z účtů určených na pomoc uprchlíkům nebo nákup zbraní pro Ukrajinu. Starostové pro Liberecký kraj ale ze svých peněz mimo kampaň věnovali na pomoc uprchlíkům 200 tisíc korun. Hnutí ANO podle krajské manažerky Jany Hajné dalo na celostátní úrovni deset milionů na krytí nákladů spojených s ubytováním, stravováním nebo zajištěním dopravy uprchlíků do Česka. „Polovina šla z členských a funkčních příspěvků, tímto krokem se na podpoře lidí, kteří k nám přišli z Ukrajiny, podíleli všichni naši členové hnutí," doplnila Hajná.

V ODS to bylo hlavně o osobním zapojení. „Většina lidí kolem mne se nějakým způsobem zapojila a zapojuje do pomoci. Někteří finančně, někteří pomocí s ubytováním, někteří třeba tím, že poskytli šatstvo do dobročinného šatníku, každý podle svých možností. Myslím, že v Liberci nemusíme nikomu hrozbu ruských tanků připomínat. Válka nás ale nesmí zastavit, musíme řešit problémy města a jeho obyvatel," řekl lídr liberecké kandidátky občanských demokratů Petr Židek.

Také Piráti sázejí spíš na dobrovolnickou pomoc. „Uspořádali jsme dětský den v liberecké Horolezecké aréně jak pro malé ukrajinské uprchlíky, tak české děti. Petr Slanina, který je dvojkou kandidátky, ubytoval u sebe doma ukrajinskou rodinu. Pavel Váňa, který kandiduje na třetím místě, uspořádal jednu z prvních sbírek materiální pomoci pro uprchlíky a obránce, a to dva dny po invazi v rámci fotbalového derby," doplnil lídr pirátské kandidátky Jan Hruška.

Na kampaň uskupení Liberec otevřený lidem se podle lídra Jaromíra Baxy skládají většinou sami kandidáti, nedává tak smysl dávat tyto peníze na pomoc Ukrajině a uprchlíkům. „Mnoho z kandidátů vedle toho věnovalo na podporu Ukrajiny různé částky. Sám jsem finančně podpořil sbírku Člověka v tísni, zaslal jsem několik darů ukrajinské ambasádě, podpořil jsem několik soukromých sbírek směřujících buď k přímé podpoře nákupu zdravotnického materiálu nebo na dopravu pro uprchlíky z hranic do Česka. O kolik peněz šlo, nemám tušení, jsem přesvědčen, že posloužily dobré věci, a dál je nevedu v patrnosti," dodal Baxa.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, volby, obce, kampaň, Liberecký, uprchlík, Liberecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, doprava, Liberec, peníze, Ukrajina, Ministerstvo vnitra České republiky, Jaromír Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Válka na Ukrajině a uprchlická krize kampaň v Libereckém kraji neovlivnily  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.