Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pavel vyhrál v Liberci i Jablonci, Babiš v České Lípě či na Frýdlantsku

Z největších měst v Libereckém kraji vyhrál v prvním kole prezidentských voleb bývalý vysoký představitel armády a NATO Petr Pavel v Liberci, Jablonci nad Nisou a Turnově. Jeho soupeř pro druhé kolo, šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš uspěl v České Lípě, Novém Boru a Semilech. O vyrovnanosti mezi nimi v prvním kole svědčí i celkový počet hlasů, které v Libereckém kraji získali. Pro Pavla hlasovalo 82.026 lidí a pro Babiše 79.229.

Pavlovi k vítězství v kraji výrazně pomohlo vítězství ve stotisícovém Liberci, což je páté největší město v zemi. Získal tam 20.822 hlasů - 40,06 procenta. Pro Babiše hlasovalo 16.022 lidí, získal tedy 30,82 procenta hlasů.

Ve 45tisícovém Jablonci pro Pavla hlasovalo 8829 voličů, což znamenalo bezmála 39 procent hlasů. Babiš získal hlasy od 7349 lidí, tedy 32,45 procenta. Pavel jednoznačně vyhrál v 15tisícovém Turnově, kde obdržel přes 45 procent hlasů, Babiš 26,41 procenta.

Naopak Babiš mohl slavit jasné vítězství v 37tisícové České Lípě, kde pro něj hlasovalo 6747 voličů, což značilo 41,74 procenta hlasů. Pavla podpořilo 4935 lidí a získal tedy 30,53 procenta hlasů.

V nedalekém 12tisícovém Novém Boru podpořilo Babiše 37,76 procenta hlasujících, Pavel obdržel skoro o čtyři procenta hlasů méně. Nejvyrovnanější byl jejich souboj v osmitisícových Semilech, kde Babiš získal 34,65 procenta hlasů a Pavel 33,48 procenta hlasů.

Nejvyšší účast z těchto šesti měst byla v prvním kole v Turnově, kde hlasovalo 71,82 procenta oprávněných voličů. V Liberci jich svůj hlas odevzdalo 67,42 procenta. Přes 67 procent byla účast v Novém Boru, nad 65 procenty v Jablonci i Semilech a nejnižší v České Lípě. Tam hlasovalo 58,09 procenta voličů. 

Na Liberecku v dalších městech byly výsledky různé a je na první pohled patrné, že zejména v sociálně i ekonoicky slabších oblastech bodoval Andrej babiš. Ten jednoznačně předstihl Pavla ve Frýdlantu, hejnicích, Novém Městě pod Smrke, Raspenavě, Chrastavě i v Hrádku nad Nisou. Petr Pavel naopak dostal nejvíce hlasů v Českém Dubu či Hodkovicích nad Mohelkou. 

„Oproti loňským komunálním volbám se příliš nezměnilo a výsledek v okresech a krajích kopíruje výsledek z podzimu, pokud se na to podíváme optikou, že Andrej Babiš je kandidát ANO a Petr Pavel zastupuje strany a hnutí v čele s Petrem Fialou. To platí i pro Liberecko a Liberecký kraj, kde tradiční bašty ANO podpořily Andreje Babiše a tam kde bodovaly vládní strany vítězí Petr Pavel,“ komentuje politolog Jan Kubáček.

Druhé kolo prezidentských voleb tak bude podle politologa zejména o disciplíně, respektive o zmobilizování voličů. „Je potřeba přesvědčit lidi, aby šli i ke druhému kolu voleb a předvědčit zejména pak občany, kteří třeba vůbec volit nešli anebo jejich kandidát neuspěl a už kvůli třeba ve druhém kole hlas odevzdat nechtějí," míní Kubáček.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce

Štítky ČR, volby, prezident, obce, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel vyhrál v Liberci i Jablonci, Babiš v České Lípě či na Frýdlantsku  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.