Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Energie v příštím roce podraží, nájmy a odpady by se zvyšovat neměly

O sto korun se v příštím roce zvýší náklady na život v našem kraji. Dražší bude elektřina, plyn i voda.

Důvodem je nejen zdražení elektřiny a plynu, nahoru jdou i ceny vody, zdražuje také většina tepláren. V Liberci ale teplárna naopak zlevnila a třeba odběratelé napojení na Českolipskou teplárenskou si mohou náklady na teplo snížit, pokud podepíšou smlouvu na pět let. Teplo jim o čtyři procenta zlevní.

Zdražovat nebudou odpady, nájem ani jízdné v regionální dopravě. O osm až deset procent vzrostou v příštím roce ceny elektřiny pro domácnosti, za plyn zaplatí zhruba o pět procent víc. Rostoucí ceny plynu jsou také důvodem růstu cen tepla. Třeba Jablonecká energetická zdraží od Nového roku zhruba o 3,5 procenta.

Za gigajoule zaplatí domácnosti v Jablonci včetně DPH od 584 do 599 korun, což je o 20 korun víc než letos. Při průměrné spotřebě, která podle Teplárenského sdružení ČR dosahuje v případě čtyřčlenné rodiny v bytovém domě zhruba 25 gigajoulů tepla, to představuje zvýšení ročních nákladů na teplo a teplou vodu o 500 korun. „Důvodem navýšení je nárůst cen nakupovaných energií, zejména zemního plynu,“ řekl k důvodům zdražení ředitel společnosti Petr Roubíček.

V sousedním Liberci teplo z Teplárny Liberec o deset korun na gigajoulu zlevní, je ale dražší než v Jablonci - 650 korun. Cena však platí pro domácnosti, které mají smlouvy na pět let. Ročně průměrná domácnost proti letošnímu roku ušetří zhruba 250 korun. To v České Lípě Českolipská teplárenská zdražila teplo a teplou vodu zhruba o 3,6 procenta. Domácnosti v České Lípě zaplatí za gigajoule přes 677 korun, zhruba o 23 korun víc než letos. Pro průměrnou domácnost to znamená navíc 600 korun za rok. Uzavřením pětileté smlouvy si je ale možné teplo zlevnit. „Této možnosti už využilo zhruba 84 procent odběratelů,“ řekl mluvčí teplárny Jan Jukl.

Nejdražší voda na Frýdnlantsku

Víc peněz zaplatí odběratelé také za vodu. Nejvýrazněji zdraží na Frýdlantsku, kde kvůli investicím zdražuje Frýdlantská vodárenská vodné a stočné o 9,2 procenta na 115 korun za krychlový metr. Pro průměrnou čtyřčlennou domácnost při průměrné spotřebě 124 litrů na osobu (ČSÚ) to znamená za rok zaplatit navíc téměř 1760 korun. Vodohospodářské sdružení Turnov zásobující část Semilska a Jablonecka zdražilo o 3,3 procenta na 108,80 Kč za krychlový metr a stejná domácnost tak ročně zaplatí navíc zhruba 630 korun. Nejméně zdraží voda odběratelům zásobovaným Severočeskou vodárenskou společností.

Firma zdražila o 88 haléřů na krychlovém metru na 99,55 Kč. Pro rodinu to znamená zvýšení nákladů na vodu o 160 korun. Naopak přes růst nákladů na pohonné hmoty i mzdy se nebudou zvyšovat ceny jízdného v regionální dopravě, ani například platby za odpad. Odpady nezdraží ani v Jablonci nad Nisou, který je jedním z mála měst, kde není paušální poplatek. Lidé platí za popelnici. Už třetí rok se tam cena u nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden drží na 2788 korun. Pro město to znamená doplatit příští rok na likvidaci odpadu téměř 13 milionů korun, je to o necelý milion víc než v loňském roce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky elektřina, energie, voda, náklady, teplo, odpad, Liberec, Jablonec nad Nisou, Jablonecká energetická a.s., Český statistický úřad, Česko

Energie v příštím roce podraží, nájmy a odpady by se zvyšovat neměly  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.