Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberecký kraj pokračuje kvůli koronaviru v omezování dopravy

Liberecký kraj pokračuje kvůli koronaviru v omezování veřejné dopravy. Společnost Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji, tím reaguje na úbytek cestujících v souvislosti s omezení pohybu obyvatel a omezováním výroby. Od soboty a pak ještě od pondělí ubudou další železniční spoje. Podle odhadů klesl počet cestujících ve vlacích a autobusech na deset až 15 procent, řekl jednatel společnosti Korid LK Pavel Blažek. Omezení bude podle něj platit až do odvolání, informace najdou lidé na stránkách www.iidol.cz.

Jen dvakrát denně bude od soboty jezdit vlak z Desné směrem na Harrachov a zpátky, jednou dopoledne a jednou dopoledne. Vlak jezdí podle Blažka téměř prázdný, využívají ho totiž hlavně turisté k cestě do hor a ti teď nejezdí. Jeden odpolední spoj ubude na trase z Turnova do Železného Brodu a Tanvaldu a ze Železného Brodu do Tanvaldu. Redukce čeká od soboty také vlaky mezi Lomnicí nad Popelkou a Starou Pakou a z Turnova přes Jičín na Hradec Králové, kde budou vlaky jezdit jen každé dvě hodiny.

Od pondělí přestanou jezdit vlaky z Lomnice nad Popelkou na Prahu. Výrazné omezení čeká trať ze Staré Paky na Jaroměř, kde budou vlaky jezdit jen každé čtyři hodiny. „Asi to nebude poslední omezení dopravy, zatím jsme osekali všechny zbytné spoje. Když budeme dál pokračovat, budeme to dělat cestou prodloužení intervalu mezi spoji," řekl Blažek. Zrušená je zatím podle něj zhruba pětina autobusových spojů a deset procent těch vlakových. Redukce jsou podle Blažka o to náročnější, že je potřeba zachovat návaznosti spojů, aby se systém zcela nerozpadl.

Liberecký kraj omezuje veřejnou dopravu postupně od 16. března, kdy se zastavily přeshraniční autobusové a vlakové spoje do Polska. Od soboty 21. března pak ubylo vlaků na trase z Liberce do Harrachova, ale také směrem do Frýdlantského výběžku. Z Liberce přes Turnov do Lomnice nad Popelkou přestaly ve všední dny jezdit posilové a školní spoje. Od pondělí 23. března se pak redukce dotkla i řady autobusových linek. Liberecký dopravní podnik omezil v reakci na úbytek cestujících více než o pětinu městskou dopravu v Liberci, autobusů ubylo i v MHD v Jablonci a okolních obcích.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky železnice, průmysl, koronavirus, Liberecký kraj, veřejná doprava, Pavel Blažek, Turnov, Lomnice nad Popelkou, Harrachov, Liberec, Železný Brod, Tanvald, Stará Paka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pokračuje kvůli koronaviru v omezování dopravy  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.