Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kromě školních autobusů nebudou jezdit ani víkendové noční vlaky

Kraj rozšířil omezení týkající se veřejné dopravy. Vzhledem k aktuálním opatřením rozhodl o zrušení víkendových spojů do Semil, Frýdlantu nebo Hrádku nad Nisou.

Kvůli opatřením proti koronaviru začal Liberecký kraj znovu omezovat veřejnou dopravu. V souvislosti se zastavením volnočasových aktivit, uzavřením kin, divadel a barů zrušil víkendové noční vlaky z Liberce do Tanvaldu, Semil, Frýdlantu a Hrádku nad Nisou. Od pondělí pak kvůli nynějšímu uzavření škol nevyjedou ani školní spoje. ČTK to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). České dráhy navíc zrušily jeden dopolední a jeden večerní spoj rychlíků Ploučnice mezi Libercem a Ústím nad Labem.

O zrušení školních spojů od pondělí rozhodli také provozovatelé MHD v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě. Cestujících totiž kvůli opatřením proti koronaviru ubylo. Propad ale zatím není takový jako na jaře, kdy řada podniků zcela zastavila výrobu. „Informace o úbytku cestujících jsou zatím spíše vizuální, čísla dostáváme se zhruba desetidenním zpožděním," řekl ČTK Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v kraji. Očekává, že cestujících může ještě ubývat.

Koronavirová pandemie a s ní spojená opatření způsobily letos i výrazný propad tržeb ve veřejné dopravě. Kvůli ochraně řidičů a průvodčích zrušil kraj na jaře odbavení ve veřejné dopravě a od 16. března do 14. dubna jezdili lidé zadarmo. „Jen za dobu nouzového stavu letos na jaře nás to na tržbách stálo 40 milionů korun. Teď nám přišel ještě od Českých drah a ČSAD Česká Lípa požadavek na dalších 11 milionů, což jsou jejich ušlé tržby v souvislosti s opatřením na jaře," řekl hejtman Půta.

Kraj žádal vládu o náhradu části těchto nákladů, ale neúspěšně. I to je podle Půty důvod, proč se teď na podzim už o zrušení jízdného neuvažovalo. Na jaře byla hlavním důvodem zrušení jízdného snaha, ochránit řidiče a průvodčí před nákazou kvůli nedostatku ochranných pomůcek. Těch už je ale dost. „Pomohli jsme vybavit řidiče a průvodčí ochrannými pomůckami," řekl hejtman. Řidiči mají roušky, rukavice i ochranné štíty. Dopravci také v souvislosti s pandemií pořídili vybavení a pravidelně vozy dezinfikují. Třeba ČSAD Liberec používá UV lampy. Řidiči jsou vybaveni i jednorázovými dezinfekčními utěrkami, aby mohli otřít tyče, kterých se lidé dotýkají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, doprava, koronavirus, správa, Liberecký, veřejná doprava, Martin Půta, Frýdlant, Semily, Hrádek nad Nisou, jaro, Liberec, České dráhy, Starostové pro Liberecký kraj, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kromě školních autobusů nebudou jezdit ani víkendové noční vlaky  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.