Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Liberecký kraj udělil dopravcům pokuty za nedodržování jízdních řádů či smluvních podmínek za dva miliony korun

Na dodržování smluvních povinností autobusovými i drážními dopravci pravidelně dohlíží Liberecký kraj, za první půlrok letos udělil sankce v hodnotě dvou milionů korun. Většina částky se týkala autobusové dopravy. V tiskové zprávě o tom informoval Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

„Samozřejmě by ideálním stavem bylo, kdyby dopravci bezchybně plnili smluvní povinnosti. Naším cílem je totiž spokojenost cestujících a zajištění co nejvyššího komfortu. Je třeba si uvědomit, že některé sankce souvisí s počátečními problémy způsobenými startem nového dopravce, což ale bývá běžným jevem i v jiných regionech. I přesto můžeme být se zajišťováním dopravy v Libereckém kraji spokojeni,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu.

Sankce kraj udělil za nedodržování smluvně stanovených standardů kvality, za nedodržování jízdních řádů či nasazení jiných vozidel, než bylo stanoveno ve smlouvě. „Vzhledem k tomu, že v některých případech ještě neuplynula lhůta pro zdůvodnění porušení, může se ještě výše sankcí změnit,“ dodal mluvčí.

V případě drážních společností kraj dosud udělil pokuty v celkové výši 192 056 korun, u autobusových dopravců se jednalo dohromady o 1 939 000 korun. „Nejvyšší podíl činily sankce za neuskutečněný a vadný dopravní výkon a za porušení spolehlivosti nasazení vozidel,“ sdělil Trdla s tím, že nejvíce nedostatků se objevovalo na linkách Liberec – Děčín nebo na trasách Liberec – Jaroměř a Turnov – Mladá Boleslav.

Dopravce ČSAD Liberec na Českolipsku, který zahájil provoz od změny jízdních řádů v prosinci roku 2021, dostal vyšší pokuty. Kromě výpadků několika spojů byla ale doprava plně zajištěna i v době koronavirové pandemie, která způsobila nedostatek řidičů v celé ČR.

„Zahájením provozu v prosinci loňského roku na Českolipsku navíc firma ČSAD Liberec prakticky zdvojnásobila rozsah poskytovaných služeb, a to z původních zhruba 4,18 milionu kilometrů ročně na současných 8,42 milionu,“ vysvětlil Sviták. „Zároveň registrujeme od letošního dubna podstatné zlepšení situace a porovnáme-li převzetí dopravy s jinými oblastmi a zkušenostmi v republice, můžeme jej v tomto případě považovat za úspěšně zvládnuté,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberecký kraj, doprava, autobusy, vlaky, cestování, jízdní řád, sankce, Jan Sviták, ČSAD Liberec, Liberec, okres Česká Lípa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj udělil dopravcům pokuty za nedodržování jízdních řádů či smluvních podmínek za dva miliony korun  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.