Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká Lípa chce už příští rok začít s opravou Kounicova domu

Česká Lípa chce už v příštím roce zahájit rekonstrukci vyhořelého Kounicova domu. Památkově chráněný objekt vyhořel na jaře 2015 a od té doby chátrá. Město koupilo dům loni v srpnu za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které od požáru na domě žádné práce nedělalo.

„V letošním rozpočtu je na nutné zabezpečení a provizorní zastřešení připraveno 11 milionů korun,“ řekla starostka Jitka Volfová (ANO). S dalšími 80 miliony korun na rekonstrukci počítá město výhledově v následujících dvou letech.

„Statické zajištění bude obsahovat i některé opravy, které by se dělaly i při té rekonstrukci," uvedl místostarosta Martin Brož (ANO) zodpovědný za rozvoj, správu majetku a územní plánování. Ve spolupráci s ředitelkou Domu dětí a mládeže Libertin chce radnice podle něj připravit prostorovou studii, protože chce dům dětí přestěhovat právě do Kounicova domu. Současné prostory už podle Brože nestačí. Je ale třeba zjistit, zda Kounicův dům bude pro potřeby Libertinu dostatečně velký. „A také jestli tam bude prostor i pro další rozvoj," dodal místostarosta.

Kounicův dům

Někdejší měšťanský dům známý také jako Kounicův byl dokončen v roce 1771 tehdejšími majiteli panství, hrabaty Kounicovými. Postavili ho na místě, kde stával vrchnostenský pivovar zničený při městských požárech v letech 1611 a 1698. Dům byl vybudován jako nové sídlo pro úředníky panství. V dalších letech sloužil jako solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století v něm byl Svazarm. Předchozí majitel prostory pronajímal několika menším subjektům.

V květnu 2015 dům vyhořel, příčinou byly svařovací práce na střešní konstrukci. O střechu budova přišla, zůstalo prakticky jen obvodové zdivo. Podle statika Davida Marečka se od požáru stav budovy výrazně zhoršil. Je v kritickém stavu, ohrožuje budovy sousední a také lidi pohybující se v jejím okolí. Statik doporučil co nejdříve podepřít klenby, vyklidit suť, zabednit okna a odbourat nesoudržné zdivo v koruně obvodových i vnitřních stěn a znovu tyto části vyzdít. Nutné je podle něj především provizorní zastřešení. Radnice v současné době vybírá dodavatele, práce by podle Brože měly začít v nejbližších týdnech.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Kounicův dům, Česká Lípa, rekonstrukce, dům, požár, Sdružení sportovních svazů České republiky, Martin Brož, Jitka Volfová, Dům dětí a mládeže, David Mareček, Svazarm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa chce už příští rok začít s opravou Kounicova domu  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.