Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Českolipsku dráty s vedením nechtějí. Petici podepsaly už tři tisíce lidí

Obyvatelé Nového Boru i lidé z okolí jsou proti vybudování vedení vysokého napětí nad zemí. Aktuálně sbírají podpisy do petice. Chtějí docílit nového posouzení záměru.

Petici na podporu vedení velmi vysokého napětí 110 kilovoltů podzemním kabelem přes celé území CHKO Lužické hory podepsalo za jediný měsíc 3300 lidí z Nového Boru a okolí. Odmítají plán společnosti ČEZ Distribuce vybudovat z České Lípy přes Nový Bor do Varnsdorfu vedení nad zemí, informovala mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná. Petici dostane ministerstvo životního prostředí, které k záměru společnosti ČEZ vydalo souhlas letos v březnu.

„Jde o dosud největší petici na ochranu zájmu obyvatel a životního prostředí v Novém Boru,“ řekl zástupce petičního výboru a starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Cílem podle něj je, aby ministr životního prostředí prověřil souhlasné stanovisko EIA a zajistil nové objektivní posouzení záměru. „Zejména požadujeme, aby propojovací vedení 110 kV vedlo kabelem přes celé území Lužických hor, minimálně pak přes Nový Bor, který je součástí CHKO. Věřím, že s ohledem na vysoký počet petentů ministr našim požadavkům vyhoví,“ uvedl Dvořák.

Výstavba vedení velmi vysokého napětí, které má posílit zásobování Šluknovského výběžku elektřinou, se připravuje 20 let. Oblast, v níž žije 60.000 lidí, dnes zásobuje jediné vedení vybudované v 60. letech minulého století. V případě vážnějšího poškození přívodního dvojitého vedení 110 kV hrozí až několikadenní přerušení dodávky do větší části této oblasti.

V plánu je výstavba 33 kilometrů dlouhého vedení vysokého napětí 110 kV. První zhruba 11 kilometrů dlouhá etapa povede v nynější trase z České Lípy do Nového Boru. Počítá s rekonstrukcí a zvýšením kapacity současného vedení. Zbylých 22 kilometrů z Nového Boru do Varnsdorfu je vedení nové, z toho pět kilometrů přes CHKO Lužické hory bude vedeno podzemním kabelem. Zbylé nadzemní vedení jde podél silnic první třídy 9 a 13 a v souběhu s vysokotlakým plynovodem. Stavět by se mělo začít příští rok.

Pro část vedení, které se dotýká přímo novoborské části Arnultovice a vrchu Skalka, předložili energetici tři nadzemní varianty. „Všechny prochází v blízkosti obytných domů a ani jedna z nich není v souladu s územním plánem Nového Boru,“ uvedla Radmila Pokorná. Nový Bor od začátku nadzemní variantu vedení odmítá, jeho hlavními argumenty jsou zdravotní rizika, znehodnocení pozemků v obytné zóně i vizuální stránka stavby. „Chceme, aby byl dodržen zákon bez výjimek a alespoň tuto část Lužických hor nehyzdily třicetimetrové stožáry elektrického vedení,“ dodal Dvořák.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky petice, Českolipsko, elektřina, vedení, Nový Bor, okres Česká Lípa, vysoké napětí, Jaromír Dvořák, ČEZ, Česká Lípa, Varnsdorf, CHKO Lužické hory, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Lužické hory

Na Českolipsku dráty s vedením nechtějí. Petici podepsaly už tři tisíce lidí  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.