Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Neznámé krásy Lužických hor. Navštivte osadu Třídomí

Máte už Jizerky prochozené skrz na skrz a stále stejné trasy už vás omrzely? Tak to je nejvyšší čas začít objevovat i jiná místa. Od Liberce jsou sice možná o něco vzdálenější, ale jistě neméně krásná. Tentokrát vám přiblížíme osadu Třídomí.

O tomto místě jste dost možná nikdy neslyšeli. A přitom se tu nachází třeba krásný reliéf vytesaný do pískovce. Osada třídomí se nachází mezi Kunraticemi u Cvikova a Mařenicemi. „Právě okolí Mařenic patří mezi nejpůvabnější oblasti Lužických hor,“ sdělila radní Květa Vinklátová.

Vedle lidských stop připomínající historii zde ale můžete obdivovat i krásnou přírodu a výhledy na Lužické hory. Kdysi mívala osada Třídomí dvě části, jedna patřila ke Kunraticím, druhá k Mařeničkám. Z původních sedmi domků se dnes dochovaly už jen dva. „Ještě na začátku století tu stála kaple sv. Prokopa,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

A právě mezi dřívějšími částmi osady vede malebná cesta údolím. Zde najdete zbytky pískovcové skály, kterou v 18. století zkrášlil místní truhlář a umělec Franz Schier. Ten do skály vytesal krásný reliéf Nejsvětější Trojice. A přestože později zde byl zřízen lom, díky kterému velká část skály zmizela, reliéf se zachoval.

„Reliéf má rozměry asi čtyři na tři a půl metru a je vytvořený jako oltář,“ popsal Mikulička. A není to jediný zdejší reliéf, jen asi 300 metrů severněji je další, který symbolizuje útěk Svaté rodiny do Egypta. Zdejší okolí nabízí mnoho dalších míst, kam zavítat. Stačí si vybrat trasu a vyrazit.

Foto Liberecký kraj

Štítky Třídomí, Lužické hory, skály, výlet, turistika., reliéf, Liberec, Jizerské hory, Květa Vinklátová, skála, Mařenice, Kunratice u Cvikova, Franz Schier, Kunratice

TIP NA VÝLET: Neznámé krásy Lužických hor. Navštivte osadu Třídomí  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.