Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obnova zámku v Doksech už stála přes 90 milionů a další desítky budou potřeba

Zámek v Doksech se dočkal částečné rekonstrukce. Přesto ještě stále spousta práce zbývá. Na řadě by nyní měla být zejména oprava střechy. K dokončení celkové obnovy ale bude potřeba ještě mnoho milionů korun.

V Doksech na Českolipsku skončila částečná obnova zámku ze 16. století, který je spojen hlavně s rodem Valdštejnů. Nedělním slavnostním otevřením ale jeho rekonstrukce nekončí. Zatím si obnova této památky vyžádala 93 milionů korun. Kolik bude ještě potřeba, se podle starostky města Evy Burešové dá těžko odhadnout, ceny stavebních prací stále rostou. Půjde ale řádově o desítky milionů korun. Podle starostky se bude v dalších letech určitě pokračovat v opravě střechy.

„Podařilo se nám dostat do programu záchrany architektonického dědictví,“ uvedla Eva Burešová. Obnova střechy je hotova zatím zhruba z třetiny až čtvrtiny, začalo se jižním křídlem, kde byla střecha v nejhorším stavu. Podle starostky se musí také obnovit nádvoří, cesty a kašna. „Aby i to okolí vypadalo dobře. A až zachráníme střechu, tak se pustíme určitě do fasády,“ dodala.

Zámek v Doksech založil zřejmě koncem 16. století Jan z Vartenberka, nejdéle ho vlastnili Valdštejnové. Po druhé světové válce ho využívala armáda a od roku 1963 zemědělské učiliště. Poslední studenti zámecké prostory opustili před sedmi lety. Město sedmihektarový areál v hodnotě 18 milionů Kč získalo bezúplatně v roce 2015 od Libereckého kraje, který pro zchátralou památku neměl využití. Na dotacích se radnici na její opravu podařilo získat 51 milionů, zbytek hradila ze svého. Za poslední roky obnovou prošel zejména interiér. Původní tvar například opět získaly místnosti, v minulosti byly necitlivými úpravami rozděleny příčkami. A nic už ani nepřipomíná apartmá v kapli, kde mohli novomanželé strávit svatební noc.

V části zámku ode dneška funguje muzeum Čtyřlístku, informační centrum, městská galerie a od Nového roku zahájí provoz po přestěhování také městská knihovna. V první polovině příštího roku se bude upravovat 14 místností ve dvou patrech, radnice z nich vytvoří prohlídkový okruh pro turisty. Věnovány budou Valdštejnům, kteří na zámku žili od roku 1680 do roku 1945. „Položili základ pro hospodářský rozvoj naší oblast, protože díky nim tady vede železnice, vznikly úžasné obory, byla založena vysoká lesnická škola a zároveň položili základ pro cestovní ruch,“ uvedla městská historička Renata Mauserová. Každá místnost bude mít jiné téma, pro veřejnost by se měl prohlídkový okruh otevřít před hlavní turistickou sezonou příští rok v červnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto marianskazahrada.cz

Štítky památky, správa, Doksy, zámek, střecha, oprava, Valdštejnové, Eva Burešová, druhá světová válka, okres Česká Lípa, Jan z Vartenberka, Muzeum Čtyřlístek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova zámku v Doksech už stála přes 90 milionů a další desítky budou potřeba  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.