Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jak se žilo. Paměť národa přiblíží žákům minulost skrze pamětníky

Asi pro každého je téměř nemožné představit si dobu, kterou nezažil. Nahlédnout za závoj minulosti umožňují dobové fotky, malby a zápisy. Asi nejlépe ale dokážou vystihnout historii pamětníci skrze své vlastní myšlenky. A českolipští žáci budou mít možnost si právě takto část minulosti přiblížit.

Díky projektu Paměť národa České republiky se žáci z osmých a devátých tříd českolipských základek setkají s pamětníkem významných událostí 20. století, který by navíc měl pocházet ze zdejšího regionu. „Součástí projektu není jen setkání s pamětníkem. Žáci totiž mají za úkol vzpomínky zachytit a vytvořit z nich reportáž. Přiučí se tak i mediálním dovednostem,“ sdělila mluvčí České Lípy Kristýna Kňákal Brožová.

Samotnému zpracovávání a tvoření reportáže bude předcházet i několik workshopů a besed, kde se dozví, jak na to. Celý projekt potrvá půl roku. „Náklady na tento projekt se pohybují okolo 113 tisíc korun,“ komentovala Brožová.

Podle starosty České Lípy se jedná o projekt, který dokáže přiblížit minulost jedinečnou formou. „Žádná učebnice ani encyklopedie neřeknou o určité době více než člověk, který ji zažil,“ řekla Jitka Volfová a dodala, že s výsledky projektu se bude moci seznámit široká veřejnost, jelikož budou uloženy v online archivu Paměti národa.

Ohodnoť článek

Foto archiv Post Bellum

Štítky Paměť národa, Českolispko, historie, projekt, Česká Lípa, Česko, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se žilo. Paměť národa přiblíží žákům minulost skrze pamětníky  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.