Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Integraci dělníků a výuku češtiny podpoří v České Lípě dotace 1,6 milionu korun

Česká Lípa získala dotaci na projekt zaměřený na výuku češtiny a integraci zahraničních dělníků. Z programu ministerstva vnitra město získalo 1,6 milionu korun.

Zapojené školy teď ve spolupráci s vedením města řeší, které navržené aktivity z projektu bude možné vzhledem ke koronavirové pandemii a s ní souvisejícím opatřením realizovat a kdy. Zatím to vypadá, že většina aktivit bude na podzim, kdy snad již školy budou fungovat v normálním režimu, řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Projekt by měl pomoci stovkám dělníků, kteří pracují v českolipských podnicích, a také jejich dětem. Zapojilo se do něj sedm škol a dalších organizací. Cílem je zlepšit soužití a vzájemné vztahy mezi cizinci a majoritní společností ve městě a také odstranit problémy v komunikaci a adaptaci jejich dětí ve školách. „V českolipských základních a mateřských školách je zhruba 360 dětí, které neumí česky nebo rozumí jen s velkými obtížemi. Většinou jde o Mongoly,“ doplnila mluvčí radnice.

Ve třetím největším městě Libereckého kraje žije na 2500 cizinců, kteří jsou na tom s češtinou mnohdy ještě hůř než jejich děti. Vznikají tak nedorozumění a konflikty. „Děti cizinců mají povinnost po příjezdu do naší země chodit do školy, to ukládá zákon. Bohužel, zákon už vůbec nemyslí na to, aby dal dětem čas se jazyk naučit. V rámci projektu jim tak chceme situaci usnadnit a samozřejmě pomoci i cizincům, kteří se mnohdy nacházejí v opravdu velmi těžké situaci,“ řekla starostka Jitka Volfová.

Hlavní aktivitou projektu bude výuka českého jazyka v době vyučování, individuální přístup v doučování českého jazyka, týdenní kurzy češtiny a také přípravný kurz českého jazyka před vstupem dětí do první třídy. Projekt počítá i se vzděláváním pedagogů, využitím překladatelských služeb pro tlumočení mezi rodiči a školou. V plánu jsou také kulturní akce, na kterých by měli lidé možnost poznat historii a kulturu Mongolů, ale i výlety po okolí, sportovní aktivity a společné workshopy. Nic z toho však nyní není možné kvůli koronavirovým opatřením uskutečnit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, školy, správa, menšiny, zaměstnanost, koronavirus, Č. Lípa, Česká Lípa, dělník, projekt, Ministerstvo vnitra České republiky, čeština, Jitka Volfová, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Integraci dělníků a výuku češtiny podpoří v České Lípě dotace 1,6 milionu korun  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.